Рада церков знову пожалілась владі на плани ратифікувати Стамбульську конвенцію

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій виступає проти ратифікації в Україні Стамбульської конвенції Ради Європи. 

Про це повідомляє Інститут релігійної свободи. 

Фото: Інститут релігійної свободи

Заяву щодо недоцільності ратифікації документа Рада церков зробила під час зустрічі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, профільними міністрами та іншими урядовцями. Також ВРЦіРО обговорила з владою законодавчі ініціативи, які схарактеризувала як резонансні, зокрема щодо заборони комерційного сурогатного материнства, проблематику вакцинації та опалювання храмів за новими тарифами. 

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій систематично виступає проти ратифікації Стамбульської конвенції, однак цього від української влади вимагають щонайменше 25 тисяч громадян, які підписали відповідну петицію ще минулого року, та міжнародні партнери. 

У грудні 2017 року Верховна Рада мала шанс ратифікувати конвенцію, однак натомість ухвалила закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та закон, що мав допомогти реалізувати положення конвенції. Завдяки закликам Ради церков та поправкам нардепів з тексту вилучили поняття “гендер”, “гендерна ідентичність”, “гендерно зумовлене насильство”, “гендерні стереотипи” та “сексуальна орієнтація”.

Хода на захист так званих “традиційних сімейних цінностей” в Києві, 2019 рік. Фото: rubryka.com

Нардепки, які намагались повернути до тексту ці положення, пояснювали, що конвенція ґрунтується на розумінні того, що в основі насильства щодо жінок, включаючи домашнє, є гендерна нерівність, та що рівність між жінками та чоловіками є ключовим елементом запобігання та викорінення цього явища.

Минулого року Венеційська комісія розвіювала міфи щодо наявності “гомопропаганди” в Стамбульській конвенції. Про це її попросив міністр юстиції Вірменії, де ратифікації документа також заважають релігійні організації та традиціоналісти. 

Нагадаємо, що в Офісі президента України повідомили, що законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції знаходиться на завершальному етапі підготовки та скоро надійде на розгляд парламенту. 

Фотографія обкладинки: vsirazom.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter