Народні депутатки повертатимуть “ґендер” та “сексуальну орієнтацію” до закону про протидію насильству

Дата: 30 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Народні депутатки Ірина Суслова та Світлана Заліщук обіцяють докласти зусиль, аби терміни “ґендер” та “сексуальна орієнтація” не були вилучені із законопроекту “Про запобігання та протидію домашньому насильству” під час голосування у другому читанні.

Про це йдеться у відповідях народних депутаток на звернення Центру інформації про права людини щодо голосування у Верховній Раді закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та ратифікації Стамбульської конвенції.

 “Я докладу всіх зусиль для того, щоб законопроект “Про запобігання та протидію домашньому насильству” був проголосований у другому читанні без вилучення понять “ґендер” та “сексуальна орієнтація””, – пише у відповіді голова підкомітету з питань тендерної рівності та недискримінацїї Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Ірина Суслова.

За її словами, застереження окремих депутатів стосовно включення цих понять до згаданого законопроекту суперечать діючим положенням національного законодавства, де ще у 2005 році були закріплені поняття, пов’язані з ґендерною перспективою (ґендерна рівність, ґендерна експертиза), а в 2011 році – поняття “сексуальна орієнтація”. 

Суслова застерігає, що вилучення понять “ґендер” та “сексуальна орієнтація”, які давно увійшли до правової сфери цивілізованих країн світу, може сповільнити євроінтеграційні процеси, негативно вплинути на імідж України як демократичної європейської держави.

За її словами, Україна як член РЄ зобов’язалася виконувати Стратегію ґендерної рівності РЄ, вже в назві якої є поняття “ґендерна рівність”, а друга стратегічна ціль – запобігання та боротьба з насильством щодо жінок – передбачає підписання і ратифікацію Стамбульської конвенції та імплементацію положень конвенції у національне законодавство. Конвенція, як відомо, містить поняття “ґендер”, “ґендерно зумовлене насильство”.

“Конвенція ґрунтується на розумінні того, що в основі насильства щодо жінок, включаючи домашнє насильство щодо жінок, є ґендерна нерівність, що забезпечення de jure та de facto рівності між жінками та чоловіками є ключовим елементом у запобіганні та викоріненні насильства стосовно жінок, що насильство щодо жінок, в тому числі домашнє насильство, є ґендерно зумовленим явищем”, – наголошує Суслова.

 

В свою чергу, депутатка Світлана Заліщук у відповіді на звернення обіцяла цього тижня організувати у Верховній Раді збір підписів народних депутатів за те, щоб не вилучати терміни “ґендер” та “сексуальна орієнтація” з законопроекту.

Нагадаємо, 21 листопада Центр інформації про права людини відправив персонально кожному депутату Верховної Ради звернення з приводу зволікання з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

Приводом для звернення стало голосування 17 листопада у Верховній Раді за проект закону „Про запобігання та протидію домашньому насильству“, під час якого деякі депутати для схвалення законопроекту вимагали вилучити слова „ґендер“ та „сексуальна орієнтація“.

Автори звернення вважають неприпустимим вилучення згаданих терміни із законопроекту “Про запобігання та протидію домашньому насильству” (навіть задля компромісів), оскільки вони пояснюють важливі причини виникнення ґендерно обумовленого насильства – в усьому цивілізованому світі цей термін уже став правовим.

У зверненні нагадують, що 17 листопада, також не відбулася довгоочікувана ратифікація Стамбульської конвенції, підписаної Україною ще 2011 року, до якої прикута увага не тільки міжнародних партнерів держави України, а в першу чергу – жінок України, громадянок України, жінок-втікачок та шукачок притулку, жінок без документів, що посвідчують особу, чиї права держава Україна зобов’язалась дотримувати.

Звернення розміщено на сайті Центру інформації про права людини і відкрито до підписання. З 18 листопада його підписали 450 людей і підписи продовжують надходити.

Серед тих, хто підписав звернення, не лише громадські активісти, правозахисники та журналісти, а також представники та представниці різних галузей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter