У Зеленського готують законопроєкт щодо ратифікації Стамбульської конвенції

Дата: 01 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

В Офісі президента України завершується підготовка до подання на розгляд Верховної Ради України законопроєкту “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами”, відому ще як Стамбульська конвенція.

Повідомлення про це пресслужба ОП оприлюднила у відповідь на акцію активістів “Відчинимо правду про насильство”, яка відбулася 30 листопада.

Акція “Відчинимо правду про насильство” 30 листопада в Києві. Фото: Наталія Адамович

“У зв’язку з акцією “Відчинимо правду про насильство” Офіс Глави держави повідомляє, що Президент України Володимир Зеленський послідовно підтримує кроки, спрямовані на захист прав осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, а також забезпечення належного реагування на випадки такого насильства”, – йдеться в повідомленні.

Пресслужба Зеленського заявила, що позиція президента щодо необхідності приєднання України до цієї конвенції принципова й незмінна. Після завершення відповідних процедур глава держави буде готовий внести на розгляд парламенту вказаний законопроєкт.

В ОП нагадали, що президент у червні 2020 року підтримав електронну петицію із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію. 21 вересня того ж року підписав Указ “Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства”. З огляду на документ Кабмін у квітні 2021-го затвердив План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав постраждалих від такого насильства.

Акція “Відчинимо правду про насильство” відбулася за ініціативи коаліції громадських організацій “Україна – за Стамбульську конвенцію”, куди входить також ZMINA. На ній активісти вимагали ратифікації Стамбульської конвенції задля протидії домашньому насильству та насильству щодо жінок. 

Біля ОП вони встановили символічні двері на знак того, що проблема часто є невидимою, хоча насправді тисячі жертв насильства потребують реальної допомоги з боку держави.

Учасники акції нагадали, що Україна стала підписантом Стамбульської конвенції 10 років тому, проте документ не ратифіковано досі. 

У червні 2020 року Зеленський пообіцяв винести законопроєкт про ратифікацію конвенції на розгляд Верховної Ради, проте цього досі не зробив.

Читайте також: Захист від домашнього насильства: що потрібно знати про Стамбульську конвенцію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter