Перформер Джон Бонафеде поскаржився на домагання під час виставки Марини Абрамович

Дата: 01 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Митець Джон Бонафеде, який брав участь у виставці Марини Абрамович у 2010 році як оголений перформер, розповів, що зазнав сексуальних домагань з боку відвідувачів музею, а установа не змогла запобігти неправомірній поведінці. У Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA) відповіли на позов, заявивши, що не виявляли “гендерної неприязні” й мали процедури, за якими учасники перформансу могли повідомляти про проблеми.

Про це пише видання ArtNews. 

Джон Бонафеде під час виставки Марини Абрамович. Фото: Getty Images

Так, Бонафеде був перформером під час виставки Марини Абрамович “The Artist is Present”. У ній брали участь 38 людей, які були частиною того чи того перформансу на виставці. Приміром, двоє оголених людей стояли у дверному проході, і відвідувачі мали протискатися між ними.

У позові, поданому до суду Мангеттена, Бонафеде розповів, що неодноразово зазнавав сексуальних домагань з боку відвідувачів музею. За його словами, музей знав про це й про інші випадки домагань до оголених перформерів на виставці, однак “навмисно не вжив контролюючих заходів, аби запобігти повторенню таких інцидентів”.

Позов Бонафеде стосується саме перформансу “Imponderabilia”, коли відвідувачі музею мали протискатися між тілами учасників виставки. 

Бонафеде зміг подати до суду на музей завдяки впровадженню в Нью-Йорку закону про можливість повнолітніх постраждалих позиватися проти сексуального насильства незалежно від того, коли воно відбулося. 

Митець стверджує, що сексуальні домагання, яких він зазнав, спричинили “роки емоційних страждань і завдали істотної шкоди його психічному здоровʼю, тілу, іміджу й карʼєрі”. Бонафеде вимагає відшкодування збитків, штрафних санкцій, відшкодування витрат на адвоката й інших засобів правового захисту, які будуть визначені судом.

Тим часом у музеї кажуть, що Бонафеде дійсно повідомляв режисера виставки про проблеми. Водночас зазначають, що чоловік міг припинити виступ, але не скористався цією можливістю.

Нагадаємо, що дві колишні студентки Королівського валлійського музично-драматичного коледжу, 26-річні Аліса МакКеміш та Сідні Федер, подали до суду на навчальний заклад через недбалість у розслідуванні звинувачень у сексуальному насильстві та виграли справу. Суд постановив, що навчальні заклади зобов’язані піклуватися про студенток і проводити розслідування, коли ті заявляють про сексуальне насильство.

Читайте також: Сексуальні домагання: що робити, куди звертатись, як реагувати?

Фото обкладинки: Christian Hartmann / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter