В Уельсі студентки перемогли у суді з коледжем, який не розслідував випадки сексуального насильства

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Дві колишні студентки Королівського валлійського музично-драматичного коледжу, 26-річні Аліса МакКеміш та Сідні Федер, подали до суду на навчальний заклад через недбалість у розслідуванні звинувачень у сексуальному насильстві та виграли справу. Суд постановив, що навчальні заклади зобов’язані піклуватися про студенток і проводити розслідування, коли ті заявляють про сексуальне насильство.

Про це пише BBC. 

Аліса МакКеміш та Сідні Федер. Фото: BBC

Так, Аліса МакКеміш переїхала до Уельсу з Теннессі, коли їй було 19 років. За словами дівчини, у 2016 році вона зазнала сексуального насильства з боку однокурсника. Коли вона повідомила адміністрацію коледжу про неодноразові випадки сексуального насильства, дівчині відповіли: “Схоже, у ваших стосунках є проблеми”.

МакКеміш каже, що просила персонал відокремити її від кривдника й зробила все можливе, щоб уникнути його, але співробітники коледжу зневажливо поставилися до її заяви про ймовірні напади. Вона звинуватила коледж у віктимблеймінгу й “відвертій, безсоромній брехні”.

Друга дівчина, Сідні Федер, переїхала з Коннектикута до Уельсу, коли їй було 18 років. А у 2017 році в роздягальні коледжу на неї напав той самий чоловік, який напав на МакКеміш у 2016 році.

“Минуло майже шість років відтоді, як я повідомила про те, що зазнала сексуального насильства з боку студента коледжу. Тепер, коли ми маємо це рішення суду, я вперше відчуваю, що мене почули й погодилися з тим, що те, що сталося зі мною, було неправильним. Я сподіваюся, що жодна студентка коледжу або будь-якого іншого навчального закладу не переживатиме те, що пережили ми з Алісою”, – наголосила Федер.

Проте дівчина все ж має сумніви щодо того, що подібні ситуації в коледжі більше не повторюватимуться, оскільки вона знає деяких людей, чиї скарги на сексуальні домагання адміністрація коледжу також не розглядала належним чином.

Зараз Аліса МакКеміш знімає документальний фільм про досвід інших студенток Великої Британії, які опинилися в подібних ситуаціях.

Суд установив, що коледж не відреагував належно на заяви дівчат про сексуальне насильство й не провів розслідування. Адвокат Аліси та Сідні повідомив, що це перший випадок, коли суд виніс таке рішення. Питання відшкодування збитків МакКеміш і Федер розглянуть на наступному слуханні.

Королівський валлійський музично-драматичний коледж відреагував на рішення суду і заявив, що з 2017 року вони змінили свої правила щодо реагування на “чутливу інформацію”, а також процедуру розгляду скарг від студентів.

“Для нас немає нічого важливішого, ніж безпека наших студентів. Нам шкода, що жінки, які брали участь у цій справі, постраждали від деяких аспектів того, як коледж реагував на їхні скарги”, – відповіли у навчальному закладі.

Нагадаємо, що у липні в Італії суд виправдав шкільного сторожа у справі про домагання до 17-річної школярки. На переконання суддів, те, що сталося, не є злочином, тому що тривало менш як 10 секунд. Таке рішення викликало обурення та критику італійців у соцмережах.

Інцидент стався у квітні минулого року. Школярка разом зі своєю подругою підіймалася сходами та відчула, як з неї спадають штани, а чиясь рука торкається її сідниць та спідньої білизни. 

“Люба, ти ж знаєш, що я пожартував”, – сказав 66-річний шкільний сторож Антоніо Авола, коли дівчина обернулася.

Після цього вона звернулася до поліції. Сторож визнав, що мацав дівчину без її згоди, але повторив, що це був “жарт”. Римський прокурор вимагав засудити чоловіка до трьох із половиною років увʼязнення, однак суд вирішив виправдати його, бо домагання “не тривало надто довго”.

Читайте також: Сексуальні домагання: що робити, куди звертатись, як реагувати?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter