Парламентська ТСК каже, що Бюро економічної безпеки працює неефективно

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки виявила неефективне виконання ними покладених завдань у сфері протидії кримінальним правопорушенням, зокрема, у сфері боротьби з нелегальним виробництвом та стихійною торгівлею підакцизними товарами.

По це йдеться у звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України.

За словами юридичного радника Центру прав людини ZMINA Данила Попкова, звіт ТСК підтверджує висновки ZMINA про неправомірні дії БЕБ у справі волонтера Сергія Цибульського – власника автосолону, який після повномасштабного вторгнення ввозив авто для військових.

“Замість ефективно виконувати покладені законом функції з розслідування злочинів у сфері економіки, детективи БЕБ вирішили відправити за ґрати волонтера строком від 5 до 7 років, а також погрожували знищити його бізнес”, – нагадує Попков.

Автори звіту ТСК кажуть, що встановили ймовірне вчинення посадовцями БЕБ неправомірних дій щодо інших підприємців, а саме: порушували презумпцію невинуватості у публічних коментарях, перевищували службові повноваження, порушували розумні строки під час досудових розслідувань, а також спілкувались з учасниками кримінальних проваджень поза процесом розслідування.

“Порушення прав підприємців не поодиноке явище, а системна практика БЕБ”, – додає юридичний радник Центру прав людини ZMINA.

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки України висунуло підозру волонтеру та власнику автосалону вживаних авто Like Cars Сергію Цибульському в тому, що він незаконно отримує прибуток від продажу автомобілів, які ввозили до України як гуманітарну допомогу. 14 вересня 2022 року до його автосалону прийшли силовики й вилучили сім автомобілів та його особисті речі.

Водночас сам Цибульський відкидає ці обвинувачення і вважає справу проти нього сфабрикованою та планує виграти її в суді. За його словами, навіть документи, оформлені силовиками по його справі, містять низку суперечностей. Крім того, Бюро економічної безпеки 3 листопада 2022 року повідомило, що передало на потреби Збройних сил України сім автомобілів, які, за даними бюро, порушники завозили до України під виглядом гуманітарної допомоги. 

Раніше старший детектив Бюро економічної безпеки України Олексій Дідук подав офіційний запит до орендодавця волонтера та власника автосалону вживаних авто Like Cars Сергія Цибульського з вимогою надати ряд документів. Волонтер розцінює це як тиск. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter