Детектив Бюро економічної безпеки перевіряє бізнес підприємця Сергія Цибульського. Волонтер розцінює це як тиск

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Старший детектив Бюро економічної безпеки України Олексій Дідук подав офіційний запит до орендодавця волонтера та власника автосалону вживаних авто Like Cars Сергія Цибульського з вимогою надати ряд документів. БЕБ звинувачує волонтера у продажі автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога.

Цибульський не розуміє, на якій підставі здійснюють такі дії, та вважає їх тиском на свою підприємницьку діяльність.

Про це Цибульський розповів Центру прав людини ZMINA.

Волонтер Сергій Цибульський. Фото: ZMINA

Цибульському, за його словами, зателефонував орендодавець і повідомив, що отримав запит від детектива БЕБ з низкою питань.

“Він (детектив. – Ред.) затребував ряд документів не зрозуміло, на якій підставі. Крім того, він мені приватно погрожував і говорив, що займеться цим об’єктом і зробить так, що мене там не буде”, – стверджує волонтер.

Чоловік розцінює такі дії правоохоронця як тиск на його бізнес.

“Я розцінюю його дії з кількох аспектів. Перше – як посадової особи – це перевищення службових обов’язків; по-друге, це чисто по-скотськи, якщо брати людську сторону; по-третє – це тиск на бізнес. Загалом це рейдерство чистої води”, – додає Цибульський.

Раніше Шевченківський суд міста Києва на засіданні 17 листопада запросив додаткові документи у справі волонтера й підприємця Сергія Цибульського, якого Бюро економічної безпеки звинувачує у продажі автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога. Для ознайомлення з цими матеріалами суд взяв перерву до 29 листопада. 

ZMINA надіслала до Бюро економічної безпеки України запит, аби там прокоментували слова волонтера. 

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки України висунуло підозру Цибульському в тому, що він незаконно отримує прибуток від продажу автомобілів, які ввозили до України як гуманітарну допомогу. 14 вересня до його автосалону прийшли силовики й вилучили сім автомобілів та його особисті речі.

Водночас сам Цибульський відкидає ці обвинувачення і вважає справу проти нього сфабрикованою та планує виграти її в суді. Адже, за його словами, навіть документи, оформлені силовиками по його справі, містять низку суперечностей. Крім того, Бюро економічної безпеки 3 листопада повідомило, що передало на потреби Збройних сил України сім автомобілів, які, за даними бюро, порушники завозили до України під виглядом гуманітарної допомоги. На фото, яке супроводжувало це повідомлення, були автомобілі з салону Цибульського. 

Водночас, за визначенням юриста Центру прав людини ZMINA Данила Попкова, це може свідчити про те, що правоохоронні органи порушують закон. Адже арешт майна – це тимчасовий захід, який полягає в обмеженні власника використовувати й розпоряджатися своїм майном на час розслідування справи та розгляду її в суді. Арешт застосовується, щоб підозрюваний не міг знищити майно, яке є доказом та згодом може бути конфісковане. Позбавити власності людину можна лише рішенням суду про конфіскацію майна, коли кримінальне провадження завершується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter