Силовики підозрюють волонтера Сергія Цибульського в торгівлі автомобілями з “гуманітарки”. Він відкидає обвинувачення і планує виграти суд

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Бюро економічної безпеки України висунуло підозру волонтеру та власнику автосалону вживаних авто “Like Cars” Сергію Цибульському в тому, що він незаконно отримує прибуток від продажу автомобілів, які ввозилися до України як гуманітарна допомога. Водночас сам Цибульський відкидає ці обвинувачення, вважає справу про нього сфабрикованою та планує виграти її в суді. 

Про це він повідомив Центру прав людини ZMINA. 

Цибульський розповів, що з початку повномасштабної війни його автосалон ввозив із-за кордону автомобілі, ремонтував їх і передавав фонду, з яким був укладений договір про надання технічних послуг. Потім автомобілі відправляли для потреб українських військових. 

Однак 14 вересня до його автосалону прийшли силовики й вилучили сім автомобілів та його особисті речі.

“14 вересня до нас у компанію прийшли близько 30 силовиків з ухвалою, в якій ішлося про вилучення семи автомобілів та моїх особистих речей. На сьогодні моя робота паралізована. Машини забрали. Тиск іде по всіх фронтах. За автомобілі кажуть “забудь”. Силовики сіли на поламані машини, хоча їм було повідомлено, що автівки чекають ремонту і до них є серйозні зауваження, й поїхали. Ні на мою вимогу, ні на вимогу мого адвоката не вказали, де нині перебувають авто. Досі ні машин, ні особистих речей, ні техніки, ні печатки немає”, – розповідає Сергій Цибульський. 

Своєю чергою Держприкордонслужба 15 вересня повідомила на своєму сайті, що спільно з детективами Бюро економічної безпеки викрила схему незаконного продажу автомобілів високої прохідності на Київщині. Згідно з повідомленням, силовики вилучили у волонтера сім автівок загальною вартістю в 1,5 млн гривень. Пізніше в повідомленні Бюро економічної безпеки була вже вказана сума в 1,6 млн грн. 

“Ділки завозили автомобілі до України під виглядом гуманітарної допомоги для громадських організацій та військових частин. Однак згодом реалізовували транспортні засоби на одному з автомобільних майданчиків столиці, популярних інтернет-платформах та телеграм-каналах. Правопорушники приймали будь-яку валюту, в тому числі й крипту. Заходи з викриття правопорушення проводились за силової підтримки прикордонного мобільного підрозділу “Дозор”. Наразі правоохоронці вилучили сім автомобілів”, – йшлося в повідомленні ДПСУ.

Як розповів Цибульський, силовики спочатку висунули йому звинувачення за двома статтями: стаття 212 (“Ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах”) та стаття 201-2 (“Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”) ККУ. Однак, за словами волонтера, перша стаття фактично одразу відпала. У другій – із 31 жовтня він став підозрюваним. 

“Кримінальне провадження розслідують за фактом несплати податків і за фактом торгівлі гуманітарною допомогою”, – говорить адвокат Цибульського Олександр Доценко. 

Про те, що Бюро економічної безпеки повідомило фігуранту кримінального провадження про підозру за фактом незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги під час воєнного стану, повідомляється також на сайті відомства. 

Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснюють детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора.

За цей час відбулося єдине засідання суду щодо обрання запобіжного заходу. Волонтера відпустили під заставу у 208 тисяч гривень. 

Сергій Цибульський припускає, що детективи Бюро економічної безпеки не мають часу розслідувати великі економічні справи, а тому беруться за волонтерів. Проте вважає свою позицію сильною, бо в справі бачить очевидні неточності, які свідчать про те, що її сфабриковано. 

“По-перше, є два ідентичні протоколи заявників, де написано, що вони в нас були й бачили такі автомобілі, які, я точно знаю, ми не завозили ніколи. Тобто вони пишуть те, що їм зручно. Питань у справі багато. Це абсолютне рейдерство і грабіж”, – пояснює Сергій Цибульський. 

Також волонтер припускає, що слідство тиснутиме на свідків, оскільки не має іншої доказової бази. 

“Свідки – це єдина річ, на яку я не можу впливати. Їхня доказова база “гнила” і зліплена нашвидкуруч, неправильні назви машин вписано тощо. Тому єдина сильна карта в них – це тиснути на мене і на свідків. Вони вже пропонували угоду, що я нібито винен. Проте я на це не пішов. Перший свідок – це благодійний фонд, другий – громадська організація, третій – людина, яка працювала в мене з цивільними авто. Також під час конфіскації автівок, я бачив як представники силових органів давали готівку понятим за їх, так би мовити, правильне бачення ситуації”, – додає Цибульський. 

Своєю чергою адвокат обвинуваченого Олександр Доценко, вважає, що робота, яку проводять органи економічної безпеки, є абсурдною.

“На мій погляд, усі шанси виграти цю справу на нашому боці”, – стверджує Доценко. 

Одним зі свідчень неправомірних дій правоохоронців є також власне повідомлення пресслужби  Бюро економічної безпеки. Адже там зазначено, що сім автомобілів, які, за даними бюро, порушники завозили до України під виглядом гуманітарної допомоги для громадських організацій та військових частин, були конфісковані та передані на потреби Збройних сил України. 

Сам же волонтер Сергій Цибульський упізнав на фото пресслужби БЕБ автівки, які в нього конфіскували. Тобто бюро неправомірно розпорядилося конфіскованим майном. 

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Данило Попков переконаний, що в разі, якщо інформація від БЕБ достовірна, правоохоронні органи порушують закон.  

“Арешт майна – це тимчасовий захід, який полягає в обмеженні власника використовувати й розпоряджатися своїм майном на час розслідування справи та розгляду її в суді. Арешт застосовується, щоб підозрюваний не міг знищити майно, яке є доказом та згодом може бути конфісковане. Позбавити власності людину можна лише рішенням суду про конфіскацію майна, коли кримінальне провадження завершується. У кейсі Цибульського провадження ще триває, а арештовані автівки є доказами в провадженні. Якщо авто передали третім особам, то фактично Цибульського поза судом позбавили його власності. Це вже є злочином”, – говорить Данило Попков. 

ZMINA надіслала журналістський запит Бюро економічної безпеки України з питанням, чи дійсно авто з автосалону Цибульського були передані на потреби ЗСУ, на підставі якого документа це відбулося і якщо це підтвердиться, то яка військова частина отримала автівки й узяла їх на облік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter