Суд у справі волонтера Цибульського, якого звинувачують у продажі гуманітарки, запросив додаткові документи і взяв паузу в засіданні

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Шевченківський суд міста Києва на засіданні 17 листопада запросив додаткові документи у справі волонтера й підприємця Сергія Цибульського, якого Бюро економічної безпеки звинувачує у продажі автомобілів, ввезених як гуманітарна допомога. Для ознайомлення з цими матеріалами суд взяв перерву до 29 листопада. 

Про це виданню ZMINA повідомив адвокат Сергія Цибульського Олександр Доценко.

 “Суд дослідив всі матеріали, які були надані нами, а також детективами Бюро економічної боротьби України. Але для суду цих матеріалів для з’ясування всіх обставин справи виявилось недостатньо, і він запросив додаткові роз’яснення. Ми їх надамо на наступному тижні”, – говорить адвокат Олександр Доценко. 

За його словами, наступне засідання суду по справі має відбутися 29 листопада. Адвокат очікує, що на ньому мають бути повернуті конфісковані раніше автівки з автосалону волонтера Сергія Цибульського. 

Сам волонтер повідомив ZMINA, що суд цікавиться документами, пов’язаними з його діяльністю: 

“Суддя зробив паузу в засіданні і запросив ще декілька додаткових документів. Один з яких – це акти виконаних робіт, аби ми показали, які роботи ми встигли провести на цих автомобілях”

Як відомо, під час обшуку і конфіскації автомобілів представниками Бюро економічної безпеки були вилучені також і особисті речі волонтера. Однак на цей час, за словами Цибульського, щодо них нічого не відомо. 

“Особисті речі були вилучені для того, щоб провести експертизу. Але станом на сьогодні нічого не зроблено. Ми не маємо документів про передачу їх на експертизу. До того ж ми підозрюємо, що БЕБ може їх передати лише зараз, а не два місяці тому, як це мало бути. Що також є порушенням закону”, – додає Цибульський. 

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки України висунуло підозру волонтеру та власнику автосалону вживаних авто “Like Cars” Сергію Цибульському в тому, що він незаконно отримує прибуток від продажу автомобілів, які ввозилися до України як гуманітарна допомога. 14 вересня до його автосалону прийшли силовики й вилучили сім автомобілів та його особисті речі.

Водночас сам Цибульський відкидає ці обвинувачення і вважає справу проти нього сфабрикованою та планує виграти її в суді. Адже, за його словами, навіть документи, оформлені силовиками по його справі, містять низку суперечностей. Крім того, Бюро економічної безпеки 3 листопада повідомило, що передало на потреби Збройних сил України сім автомобілів, які, за даними бюро, порушники завозили до України під виглядом гуманітарної допомоги. На фото, яке супроводжувало це повідомлення, були автомобілі з салону Цибульського. 

Водночас, за визначенням юриста Центру прав людини ZMINA Данила Попкова, це може свідчити про те, що правоохоронні органи порушують закон. Адже арешт майна – це тимчасовий захід, який полягає в обмеженні власника використовувати й розпоряджатися своїм майном на час розслідування справи та розгляду її в суді. Арешт застосовується, щоб підозрюваний не міг знищити майно, яке є доказом та згодом може бути конфісковане. Позбавити власності людину можна лише рішенням суду про конфіскацію майна, коли кримінальне провадження завершується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter