Парламент підтримав більшу самостійність САП

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №10060 щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Про це в соцмережах розповіла нардепка Ірина Геращенко

Фото: femida.ua

Законопроєкт розробляли в уряді згідно із зобов’язаннями України перед Міжнародним валютним фондом.

Представники МВФ та посли країн G7 зверталися до українських посадовців щодо документа. 

Окрім того, що САП хочуть вивести зі структури Офісу генпрокурора та реорганізувати в окремий орган прокуратури, законопроєкт також передбачає:

  • покращення процедури конкурсного відбору на адміністративні посади в САП та посади прокурорів;
  • зміцнення спроможності САП регулювати власну організаційну структуру та діяльність;
  • уточнення повноважень керівника САП;
  • створення окремої процедури дисциплінарних проваджень щодо прокурорів САП шляхом створення Спеціалізованої дисциплінарної комісії прокурорів САП; 
  • визначення механізму підзвітності керівництва САП, яке ґрунтується на оцінюванні ефективності діяльності САП та проведенні періодичного зовнішнього аудиту її діяльності за участю зовнішніх експертів з міжнародним досвідом.  

У листі послів країн G7, який ті надіслали голові ВРУ Руслану Стефанчуку напередодні, однією з рекомендацій є скасування в Кримінальному процесуальному кодексі обмеження щодо строків досудового розслідування до повідомлення про підозру, щоб запобігти передчасному закриттю справ. Йдеться про правки нардепа від Радикальної партії Андрія Лозового, на скасуванні яких наполягають і в самих НАБУ та САП. 

Рада ухвалила ці правки ще у 2017-му, і вони серед іншого обмежують строки досудового розслідування з років до місяців. Критики ще шість років тому казали, що документ дозволить корупціонерам уникати покарань, а також ускладнить роботу правоохоронців. 

Нині деякі нардепи, серед яких Ярослав Юрчишин та Анастасія Радіна, кажуть, що до другого читання планують внести пропозицію щодо скасування правок. 

У серпні поточного року правки Лозового скасували для воєнних злочинів. 

Нагадаємо, що Верховна Рада попередньо підтримала законопроєкти, що мають виконати одразу дві з чотирьох ключових рекомендацій Єврокомісії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter