Пацієнтів з психічними розладами заборонили фізично обмежувати у присутності інших

Дата: 21 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до правил застосування фізичного обмеження та (або) ізоляції при наданні допомоги людям, які страждають на психічні розлади. Відтепер їх заборонили фізично обмежувати у присутності інших людей, які мають психічні розлади. 

Про це йдеться у відповідному наказі. 

Підопічні Мукачівського психоневрологічного інтернату у 2017 році. Фото: Офіс Омбудсмана

Внесені зміни розробляли на основі рекомендацій, підготовлених фахівцями з Експертного центру з прав людини щодо імплементації в Україні Стамбульського протоколуі Набір міжнародних рекомендацій з документування катувань та його наслідків. У Стамбульському протоколі зібрана низка керівних принципів для оцінки заяв про катування та жорстоке поводження, для розслідування справ про катування та повідомлення про зафіксовані випадки катувань судовій владі або іншим органам..

Окрім заборони фізично обмежувати осіб з психічними розладами у присутності інших, під заборону потрапили й фізичні обмеження на ліжках з панцерною сіткою. Наказ дозволив застосовувати фізичні обмеження та ізоляцію: 

  • у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та організаційно-правової форми;
  • у закладах соціального захисту, де постійно перебувають особи зі стійкими інтелектуальними та (або) психічними порушеннями. 

Попри внесені зміни, що відповідають європейським стандартамі Відповідні вимоги щодо фізичних обмежень та ізоляції містять Стандарти Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню у розділі "Гамівні засоби в психіатричних лікувальних закладах для дорослих"., за словами колишньої працівниці департаменту Національного превентивного механізму Офісу Омбудсмана Олени Темченко, у сфері надання допомоги людям з психічними розладами досі залишається чимало проблем.

Так, станом на початок минулого року третина дитячих будинків-інтернатів (12 із 36) і майже чверть психоневрологічних інтернатів (35 із 155) не мали ліцензії на проведення медичної практики, говорить експертка. Водночас три десятки установ, які отримали такі дозволи, не можуть здійснювати медпрактику за спеціалізацією психіатрія, а відтак і застосовувати фізичне обмеження чи ізоляцію, бо не мають лікарів-психіатрів.

“І навіть в тих установах, де працюють психіатри, проблематично забезпечити застосування ізоляції або фіксації, наприклад, у вихідні або святкові дні”,зазначає Темченко. 

Нагадаємо, що нещодавно Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби видав наказ, яким зобов’язав медиків у пенітенціарних закладах фіксувати тілесні ушкодження в спеціальній карті. Вона, за задумом авторів змін, також має відповідати стандартам Стамбульського протоколу.

ZMINA докладно розповідала, які серйозні ризики сховались у документі. 

Фото для колажу обкладинки: The Ukrainians

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter