Омбудсман взяв на контроль слідство щодо побиття гомофобами у Києві художника Даніеля Скрипника

Дата: 30 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до Головного управління Національної поліції в Київській області, аби там провели невідкладне, неупереджене та ефективне розслідування побиття невідомими гомофобами у Києві напередодні художника Даніеля Скрипника. 

Про це розповів Омбудсман Дмитро Лубінець

Даніель Скрипник. Фото: muzvar.com.ua

Напад на Скрипника, який є автором символу телемарафону Save Ukraine у вигляді соняшника, трапився увечері 28 травня у районі Подолу, що у центрі Києва. 

Кривдники, яких було щонайменше п’ятеро, під час побиття кричали гомофобні фрази щодо зовнішності хлопця. Постраждалий викликав поліцію на місце злочину, втім, правоохоронці й за 20 хвилин не приїхали, тож Даніель пішов. 

Лубінець, коментуючи випадок, наголосив, що слідчі обов’язково мають дослідити “ймовірний мотив нетерпимості за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності”. Омбудсман нагадав, що правоохоронці б мали розслідувати випадок за статтею щодо порушення рівноправності громадян, яка не захищає ЛГБТ-людей від насильства. Детальніше про це можете прочитати за посиланням

У Верховній Раді на розгляді не перший рік перебуває законопроєкт, що мав би виправити цю проблему, але нардепи його не розглядають. 

 На Подолі, де побили художника Скрипника, такі випадки не поодинокі. Лише у 2020 році ZMINA писала про те, як:

  • група молодиків у цьому районі побила гея через нафарбовані губи, а нападників не зупинили й поліціянти, які приїхали на виклик, тож хлопця лупцювали на їхніх очах; 
  • група нападників з вигуком “гоміки!” побила двох хлопців та ще кількох молодиків, які за них вступилися; 
  • невідомі напали на компанію молодих дівчат і хлопців через їхні пірсинг та зачіски, ідентифікувавши підлітків як ЛГБТ-людей. Їх морально принижували, двох хлопців вдарили в обличчя, а потім змусили всіх уголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”.

Якщо ж казати про всю Україну, то напади, серед яких є зґвалтування та катування, трапляються у різних регіонах, наприклад, у Львові, ХмельницькомуЖитомирі

Нагадаємо, що торік в Україні зафіксували понад сотню випадків гомофобії, трансфобії та дискримінації. 

Фотографія обкладинки: 1+1

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter