У Омбудсмана розповіли про грубі порушення прав людини на КПВВ “Чонгар”

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Навіть після припинення роботи пунктів в’їзду та виїзду (КПВВ) з тимчасово окупованим Кримом монітори Омбудсмана виявили грубі порушення прав громадян, які перетинають КПВВ з гуманітарних підстав.

Про це інформує пресслужба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

За даними моніторів, такі подорожні вимушені чекати спеціального дозволу на перетин. Вхід до КПВВ без такого дозволу заборонено. Через це громадяни змушені перебувати під пекучим сонцем протягом декількох годин.

“Зважаючи на ці проблеми та повну відсутність питної води, вищевказані обставини наражають дітей на небезпеку. На КПВВ таку ситуацію пояснюють тим, що дозвіл на виїзд із тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та в’їзд на неї з гуманітарних підстав надає лише Голова Державної прикордонної служби України, який фізично не може працювати цілодобово, тому особам, які перетинають адміністративну межу в нічний час або у вихідний день, доводиться чекати на дозвіл більш тривалий час”, – мовиться в повідомленні.

Окрім цього, монітори також виявили, що вода, якою користуються на КПВВ “Чонгар”, не має сертифіката якості. Через це питну воду забезпечують коштом Держприкордонслужби. Також на території КПВВ відсутня кімната матері та дитини.

Нагадаємо, 8 серпня уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження пропуску громадян через КПВВ на адмінмежі з Автономною Республікою Крим із 8:00 9 серпня до 8:00 30 серпня. Таке рішення влада обґрунтувала зростанням кількості інфікованих, але водночас не зазначила, де саме. Кабінет Міністрів не обґрунтував публічно свого рішення попри численні заклики правозахисних організацій

10 серпня низка правозахисних організацій звернулася до президента і прем’єр-міністра України із закликом публічно пояснити причини відновлення обмежень у перетині адмінкордону з Кримом. Окрім цього, вони закликають невідкладно ухвалити зміни до нормативно-правових актів уряду, щоб визначити підстави гуманітарного характеру, наявність яких надає дозвіл на перетин межі з Кримом. 

Напередодні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до уряду з проханням відновити роботу пунктів пропуску на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter