Уряд припинив пропуск через КПВВ з Кримом

Дата: 08 Серпня 2020
A+ A- Підписатися
Уряд тимчасово припинив роботу контрольних пунктів в’їзду (КПВВ) на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї. Кабінет Міністрів вдався до такого кроку через погіршення ситуації з коронавірусом на півострові.
 
Про це інформує пресслужба Кабінету Міністрів України. 
 

Повідомляється, що з 8:00 9 серпня до 8:00 30 серпня припиняється робота КПВВ на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і Севастополя та виїзду з неї.

Попри припинення роботи КПВВ перетин все ж дозволять, якщо подорожній: 

  • проживає в Криму або Севастополі, а також там перебуває його або її транспорт чи інше майно – тоді подорожньому можна на в’їзд;
  • проживає за межами Криму чи Севастополя, але дав згоду на самоізоляцію з використанням сервісу “Дій вдома” з моменту перетину КПВВ на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї;
  • їде з метою забезпечення захисту національних інтересів або виконання міжнародних зобов’язань;
  • є представником дипломатичних установ та гуманітарних місій, що виїжджають із Криму і Севастополя.

Виїзд із Криму і Севастополя інших категорій іноземців та осіб без громадянства можливий лише за погодженням з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (Мінреінтеграції).

Водночас виїзд із цих територій та в’їзд на них громадян України за наявності гуманітарних підстав відбуватиметься за рішенням голови Державної прикордонної служби за погодженням з Мінреінтеграції. 

Таке рішення Кабміну зумовлено дорученням президента Володимира Зеленського, щоб уряд переглянув режим роботи КПВВ на тимчасово окуповану територію Криму і міста Севастополя. Українська влада вважає, що, можливо, показники захворюваності на коронавірус не відповідають дійсності. Водночас 7 серпня коронавірусне захворювання підтвердили в рекордної кількості людей – 1 489. Рекордні показники захворюваності в Україні фіксують уже чотири доби поспіль.

“Документ спрямований на запобігання поширенню на території України COVID-19 шляхом тимчасового припинення роботи відповідних контрольних пунктів”, – йдеться в повідомленні пресслужби. 

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова звертає увагу, що заборону перетину КПВВ з окупованим Кримом запровадили без жодних публічних пояснень та обґрунтувань.

Правозахисниця Альона Луньова

“Це призведе до суттєвих порушень прав людини, роз’єднання сімей та інших негативних наслідків, які ми вже бачили на самому початку введення карантинних обмежень, у березні 2020 року. Сьогоднішнє рішення уряду позбавить дітей та молодь з окупованого Криму можливості вступити до закладів вищої освіти на підконтрольній території України, бо процедура прийняття документів для вступу триватиме лише до 20 серпня”, – наголосила правозахисниця.

Напередодні низка правозахисних організацій закликала уряд врегулювати порядок перетину лінії розмежування на окупованих територіях, в умовах карантину, без застосування дискримінаційних норм стосовно громадян України, які там проживають.

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, відповідно до яких 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter