Як користуватися додатком “Дій вдома” для самоізоляції після перетину КПВВ з Кримом та на Донбасі

Дата: 03 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Після відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) через лінію розмежування з тимчасово окупованими частинами Донецької та Луганської областей і Кримом лишається умовою в’їзду на підконтрольну українській владі територію обов’язкова 14-денна самоізоляція з використанням мобільного додатка “Дій вдома”. Інакше в пропуску через лінію розмежування прикордонники можуть відмовити.

Про це у своїй інструкції нагадує громадська організація “Восток SOS“. 

Чинні умови перетину передбачають, що подорожнім потрібно планувати свою поїздку в понад 14 днів, з яких рівно 14 діб мають бути проведені в чітко визначеному місці самоізоляції. Правозахисники радять мешканцям окупованих територій поки зачекати з короткими подорожами без нагальної термінової причини. 

Напередодні ZMINA повідомляла про ухвалене рішення уряду щодо спрощення перетину лінії зіткнення та адміністративної межі з тимчасово окупованим Росією Кримом без самоізоляції.

Прикордонники на КПВВ перевіряють наявність додатку “Дій вдома” в громадян від 14 років. Водночас, якщо подорожні їдуть удвох чи більше, до прикладу чоловік і дружина, цей додаток доведеться встановлювати кожному окремо.

Застосунок можна встановити, відсканувавши QR-код на інформаційних плакатах у зонах проходження паспортного контролю на КПВВ. Однак правозахисники радять підготуватися заздалегідь та завантажити додаток на смартфон до перетину, а його активацію здійснити вже під час перетину КПВВ. 

 “Дій вдома” можна завантажити за посиланням для Android та iOS

Щоб почати працювати з додатком, необхідно ввести український номер мобільного телефону, який буде активним наступні 14 днів. На номер ви отримаєте SMS із кодом, що необхідно внести для реєстрації в застосунку.

Складніше буде, якщо під час перетину у вас є лише іноземний номер телефону, тоді ви маєте:

  • надати паспорт;
  • показати у своєму телефоні, що наразі встановлено закордонну sim-картку (у налаштуваннях телефона);
  • показати екран свого телефона з активним застосунком “Дій вдома”, де має показуватися поле для вводу номера телефону та назва “Вхід”;
  • повідомити свій український номер телефону, який буде активним наступні 14 днів і використовуватиметься для “Дій вдома”, та адресу самоізоляції для фіксації в інформаційній системі Державної прикордонної служби.

Після встановлення додатка потрібно дозволити йому надсилати push-повідомлення і заповнити дані про локацію місця ізоляції. 

Правозахисники наголошують, що в застосунку необхідно зазначати локацію місця проживання, а не поточного місцеперебування.

У додатку з’явиться вікно “Ви вже за адресою самоізоляції чи обсервації?”. Саме його подорожнім потрібно буде показати представнику Державної прикордонної служби. 

Підтверджувати прибуття за адресою самоізоляції й надсилати еталонне фото потрібно тільки після прибуття до місця ізоляції, бо в момент відсилання на фото також фіксується геолокація. Вона повинна збігатися з тією, яку громадяни вказали під час авторизації в додатку.

Після фотографування у власника смартфона відкриється основний екран у додатку з лічильником днів до кінця карантину. Відлік починається з 14 днів. В останній день самоізоляції лічильник показуватиме “0 днів самоізоляції чи обсервації залишилося”. Коли термін спливе, на екрані з’явиться повідомлення “Завершився термін вашої самоізоляції чи обсервації”.

Із запитаннями про перетин лінії розмежування, по консультації щодо документів, проходження обсервації та стосовно інших юридичних питань можна звернутися до юристів “Восток SOS”:

+38 (068) 664 21 04
+38 (099) 297 64 34

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter