Уряд ще більше спрощує перетин КПВВ з Кримом та на Сході України

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України ухвалив ще одне рішення про спрощення перетину лінії зіткнення та адміністративної межі з Кримом. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції).

“Зміни скасовують обов’язкову самоізоляцію у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на вільній території України для: співробітників місії Міжнародного комітету Червоного Хреста; співробітників акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які здійснюють моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживає на тимчасово окупованих територіях (ТОТ); учасників зовнішнього незалежного оцінювання та вступних випробувань, зокрема для вступу через освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна” за запрошенням закладу вищої (фахової передвищої) освіти разом з однією особою, що супроводжує кожного з них, якщо немає підстав вважати, що вони були у контакті з хворою на COVID-19 особою”, – йдеться в повідомленні.

Також зміни пропонують не проходити самоізоляції, якщо подорожній отримав негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, що відповідає європейській практиці боротьби з коронавірусом.

Відповідні зміни набудуть чинності з дати їх публікації. Публікація очікується найближчим часом, обіцяють у Мінреінтеграції. 

Нагадаємо, відновити роботу всіх контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адміністративній межі з Кримом уряд вирішив 12 червня. 

Раніше Кабінет Міністрів дозволив дітям, які прямують на підконтрольну територію для участі в ЗНО не проходити обсервації. Аналогічні послаблення поширюються і на одну особу, що супроводжує абітурієнта. Всі вони за наявності відповідних документів матимуть можливість перетнути лінію розмежування.

Напередодні низка українських громадських організацій запропонувала уряду детальні рекомендації, які стосуються спрощення перетину КПВВ з окупованими територіями, надання адміністративних і соціальних послуг мешканцям Криму і Донбасу, а також вступу до українських вишів дітей з окупованих територій. Документ підготували Центр прав людини ZMINAОфіс з розробки гуманітарної політики“Донбас SOS”“Крим SOS”, благодійний фонд “Право на захист”“Восток SOS” та Кримська правозахисна група. За словами Інни Голованчук, ці рекомендації збігаються з баченням міністерства.

Як відомо, 1 червня координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані розкритикувала умови перетину лінії розмежування на Сході України. Лубрані наполягає, що запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв важливе для тих, у кого є законні підстави для перетину лінії розмежування.

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, відповідно до яких 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter