Уряд відновлює пропуск на всіх КПВВ з Кримом

Дата: 12 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Уряд відновлює роботу всіх контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адміністративній межі з Кримом. 

Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні 12 червня, інформує пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції).  

Повідомляється, що роботу відновлять з 15 червня КПВВ “Каланчак”, “Чонгар” та “Чаплинка”.

“Проведено низку консультацій з постійним представником президента України в Автономній Республіці Крим, з представниками громадськості та міжнародними організаціями щодо ситуації на адміністративній межі з Кримом. Результатом перемовин стало рішення про відновлення роботи пунктів пропуску з 15 червня”, – повідомив віцепрем’єр-міністр та міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков

Для громадян, які перетинають межу, скасовується обов’язкова обсервація, проте обов’язковою залишається необхідність дотримуватися протиепідеміологічних вимог – це контроль температури тіла і використання захисних масок та рукавичок.

Окрім того, всі, хто перетинає межу, дають письмову згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома”. Порушникам цієї умови загрожує штраф 17 тисяч грн.

Мінреінтеграції планує звернутися до командування Об’єднаних сил, щоб те переглянуло розклад роботи КПВВ в Донецькій та Луганській областях. Мета – змінити час роботи пунктів з урахуванням погодних умов та сонячної активності.

“Тривале перебування на відкритому повітрі під сонцем може спричинити шкоду громадянам, особливо тим, які мають хронічні хвороби. Пропонується дозволити перетинати кордон у ранковий та вечірній час, але з обов’язковим дотриманням усіх протиепідеміологічних заходів”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше уряд дозволив дітям, які прямують на підконтрольну територію для участі в ЗНО не проходити обсервації. Аналогічні послаблення поширюються і на одну особу, що супроводжує абітурієнта. Всі вони за наявності відповідних документів матимуть можливість перетнути лінію розмежування.

Напередодні низка українських громадських організацій запропонувала уряду детальні рекомендації, які стосуються спрощення перетину КПВВ з окупованими територіями, надання адміністративних і соціальних послуг мешканцям Криму і Донбасу, а також вступу до українських вишів дітей з окупованих територій. Документ підготували Центр прав людини ZMINAОфіс з розробки гуманітарної політики“Донбас SOS”“Крим SOS”, благодійний фонд “Право на захист”“Восток SOS” та Кримська правозахисна група. За словами Інни Голованчук, ці рекомендації збігаються з баченням міністерства.

Як відомо, 1 червня координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані розкритикувала умови перетину лінії розмежування на Сході України. Лубрані наполягає, що запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв важливе для тих, у кого є законні підстави для перетину лінії розмежування.

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, відповідно до яких 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter