В ООН розкритикували умови перетину лінії розмежування на Сході України

Дата: 02 Червня 2020
A+ A- Підписатися
В ООН закликають Україну систематизувати видавання дозволів на перетин лінії розмежування з окупованими Росією територіями на сході країни.
 

Про це йдеться в заяві координаторки ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані, передає Укрінформ.

“На Сході України закриття всіх пунктів в’їзду-виїзду з кінця березня означає, що сотні людей, які, ймовірно, стикаються з терміновою необхідністю перетину лінії розмежування, не можуть систематично отримувати допомогу”, – йдеться в заяві.

Загалом ООН визнає зусилля України, спрямовані на забезпечення можливості перетину лінії розмежування в низці виняткових випадків.

Лубрані наполягає, що запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв дуже важливе для тих, у кого є законні підстави для перетину лінії розмежування.

Вона також підкреслила, що кількість громадян України, яким терміново необхідно перетнути КПВВ на лінії розмежування з ОРДЛО, продовжує зростати щодня.

“Я звертаюся до всіх зацікавлених сторін та підкреслюю необхідність запровадження прозорого та ефективного механізму розгляду таких випадків, а також прошу пришвидшити видавання дозволів на перетин лінії розмежування в разі термінових обставин, доки діють обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, – додала координаторка ООН.

Нагадаємо, 22 березня у зв’язку з карантином через пандемію коронавірусу було тимчасово припинено пропуск через лінію розмежування на Донбасі. 

14 березня 2020 уряд України ухвалив розпорядження № 291-р, яким запровадив обмеження перетину адмінкордону з тимчасово окупованим Кримом.  

Після введених обмежень українські правозахисники звернулися до РНБО та Міністерства з питань реінтеграції з проханням не ізолювати тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини та Криму, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. Після цього уряд дозволив Держприкордонслужбі пропускати українців через адміністративну межу з Кримом в обидва напрямки “за наявності гуманітарних потреб”. 27 березня Росія запровадила дзеркальні обмежувальні заходи на Кримському півострові. 

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Відповідно до них, 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

З 11 травня в Україні відбувається поетапне зняття карантинних заходів. Проте, відповідно до плану зняття обмежень, оприлюдненого у квітні прем’єр-міністром України, відсутня інформація про відкриття КПВВ. Така ситуація, на переконання експертів, свідчить про те, що тимчасово окуповані території не лежать у полі зору та уваги українського уряду.

У травні правозахисники пояснили, як кримчанам потрапити на материкову Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter