COVID-19: правозахисники пояснили, як кримчанам потрапити на материкову Україну

Дата: 15 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації просять мешканців тимчасово окупованого Криму враховувати обмеження під час перетину адмінмежі між Херсонщиною та Кримом. 

Про це йдеться в їхньому повідомленні.

Правозахисники повідомляють, що з 12 травня свою роботу відновив Центр надання адміністративних послуг на КПВВ “Чонгар”. Це, на їхню думку, може призвести до збільшення попиту на адмінпослуги.  

Автори звернення нагадують, що з 27 березня Росія заборонила переміщення з Криму. Вона встановила водночас винятки, коли таке переміщення дозволяється, а саме – у разі смерті одного з подружжя, батьків, дітей, усиновлювача, усиновленого, опікуна й піклувальника.

29 квітня російський уряд своїм розпорядженням запровадив певні зміни щодо перетину КПВВ. Тамтешні прикордонники дозволяють одноразово виїхати з Росії і Криму громадянам РФ, зокрема з нав’язаним російським громадянством на півострові, які мають громадянство іншої країни або документ, що підтверджує постійне проживання за межами Росії. Це означає, що кримчани отримали можливість одноразово виїхати з Криму через російські КПВВ, посилаючись на норму про наявність у них громадянства України. Деякі кримчани вже змогли перетнути російські КПВВ на підставі цієї норми. 

Водночас на українських КПВВ з Кримом продовжують діяти запроваджені урядом обмеження в’їзду / виїзду. Громадяни України, незалежно від реєстрації місця проживання, можуть виїхати з півострова або в’їхати туди, якщо є підстави гуманітарного характеру. Із пропуском через КПВВ за таких підстав визначається голова Державної прикордонної служби України (Держприкордонслужби).

Правозахисники рекомендують подорожнім надсилати пакет документів, які підтверджують гуманітарні підстави, завчасно на електронну пошту Держприкордонслужби adpsu@dpsu.gov.ua, zvernennia@dpsu.gov.ua. Це має пришвидшити перетин. 

Окрім цього, вони звертають увагу, що отримання адмінпослуг Держприкордонслужба не вважатиме підставою гуманітарного характеру, через яку дозволено перетнути українські КПВВ.

Водночас наразі діють вимоги про обсервацію після перетину українських КПВВ. 22 квітня урядова постанова запровадила зміни, за якими обсервація в медичних або інших установах громадян, які виїхали з Криму, може бути замінена іншим заходом. Для цього треба надати письмову згоду “на самоізоляцію” з використанням електронного сервісу “Дій вдома” та відбути 14-денну ізоляцію за місцем фактичного проживання. Це можливо завдяки мобільному додатку і належному виконанню інструкції.

Звернення до громадян України в Криму підписали Кримська правозахисна група, “Крим SOS“, Центр прав людини ZMINAУкраїнська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Регіональний центр прав людини та Дім прав людини “Крим”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter