Правозахисники просять РНБО та Міністерство з питань реінтеграції не ізольовувати українців в окупації

Дата: 17 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації просять РНБО та Міністерство з питань реінтеграції не ізолювати тимчасово окуповані райони Донеччини, Луганщини та Крим, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. 

Таке переконання висловила низка правозахисних організацій у своїй заяві.

Вони пояснюють, що, згідно з ухваленими рішеннями, дозвіл чи заборона перетинати лінію розмежування або адмінкордону надається відповідно до “прописки”. Тобто повернутися на підконтрольну українському уряду територію мають можливість тільки ті, хто може підтвердити реєстрацію місця проживання на контрольованій території. 

Ми вважаємо, що запроваджені обмеження щодо перетину межі тимчасово окупованих територій матимуть значні негативні наслідки для людей, які проживають в окупації. Вони ще вчора не мали інформації про те, що сьогодні обмеження будуть введені, а отже, не встигли покинути окуповані території до введення обмежень,” – йдеться у зверненні. 

Підписанти заяви вважають, що в зоні ризику мешканці окупованих територій, яким потрібне лікування, ліки, громадяни України без місця реєстрації та ті, хто не має місця проживання взагалі, зокрема й велика кількість молоді, яка отримувала ID-картку після початку конфлікту. 

Окрім цього, правозахисні організації нагадують, що наразі громадянам необхідно періодично проходити процедуру ідентифікації, щоб отримувати соціальну допомогу та пенсії. 

“Ми вітаємо заяви віцепрем’єр-міністра Олексія Резнікова про те, що ця ситуація буде врегульована найближчим часом. Однак звертаємо увагу, що після ухвалення змін інформація має бути доведена до відома громадян, органів соціального захисту населення та пенсійного фонду в найкоротші терміни”, – йдеться в заяві.

Її автори просять владу роз’яснити, зокрема:

– процедуру перетину лінії зіткнення чи адмінкордону тим громадянам, які взагалі не мають у паспорті відмітки про реєстрацію місця проживання або не мають із собою довідки про реєстрацію місця проживання;

– роз’яснити, в яких виняткових  випадках людина, незалежно від місця її реєстрації (її наявності чи відсутності), матиме змогу перетнути лінію зіткнення чи адмінкордон в обидва боки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter