Прикордонники пропускатимуть українців через адмінмежу з Кримом “для гуманітарних потреб” – Кабмін

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів дозволив Державній прикордонній службі під час карантину пропускати українців через адміністративну межу з Автономною Республікою Крим в обидва напрямки “за наявності гуманітарних потреб”.

Як повідомляє пресслужба Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій, для цього 18 березня уряд вніс зміни до розпорядження N291-р від 14 березня 2020 року. 

Повідомляється, що підстави гуманітарного характеру визначатиме голова Держприкордонслужби з негайним інформуванням Мінреінтеграції. 

“Прикордонники фізично присутні на КПВВ і можуть діяти оперативно. Це пришвидшить процес. Ми продовжуємо працювати над удосконаленням алгоритмів, щоб зняти всі можливі проблеми. Хочу подякувати всім колегам у місцевих адміністраціях, нашим прикордонникам, громадським організаціям і правозахисникам, які допомагають нам працювати більш ефективно”, – цитує пресслужба відомства міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова.

Він повідомив, що Мінреінтеграції з моменту запровадження обмежень на перетин КПВВ в Донецькій, Луганській і Херсонській областях уважно стежить за ситуацією, перебуваючи в безперервному контакті з місцевими адміністраціями, прикордонниками та громадськими організаціями.

За його даними, в усіх КПВВ спостерігається суттєве зменшення потоку людей та транспорту.

“Порівняно з “докарантинним” часом на Луганщині кількість перетинів зменшилася в 11 разів, на Донеччині – у вісім-дев’ять, у Херсонській області – приблизно втричі. Але є особливості. Зокрема, на КПВВ в Херсонській області порівняно більша кількість відмов у перетині. Спрацьовують різні чинники, є багато нестандартних життєвих ситуацій, люди дійсно потребують допомоги: хтось перевозить стареньку бабусю, яка немає документів, хтось живе в Криму, але працює на Херсонщині, чи навпаки. І ми робимо все, аби максимально оперативно знайти рішення”, – запевнив віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков.

Нагадаємо, напередодні ZMINA повідомляла, що через розпорядження уряду проблеми з доступом до окупованих територій мали студенти-переселенці, яких виселили з гуртожитків, а також є проблеми в громадян України, які мають кримську “прописку”, але давно проживають на материковій Україні, і навпаки.

17 березня низка громадських організацій, які працюють над захистом прав потерпілих від російсько-української війни, зокрема ZMINA, звернулися до РНБО та міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резникова. Вони попросили їх не запроваджувати повної заборони перетину КПВВ з тимчасово окупованими територіями для громадян України, які не мають “прописки” на підконтрольній українському уряду території.

“Ми вважали і вважаємо, що таке рішення є небезпечним, оскільки воно тягне за собою ризики для життя і здоров’я наших громадян в окупації і суперечить політиці реінтеграції”, – йдеться у зверненні 26 громадських організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter