Студенти-переселенці, яких на карантин виселили з гуртожитків, не можуть повернутися додому через закриті КПВВ

Дата: 17 Березня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні студенти-переселенці, яких виселили з гуртожитків, не можуть повернутися на окуповані території через закриті КПВВ. 

Про це виданню ZMINA повідомив керівник гуманітарної місії “Проліска” Євген Каплін

За його словами, із 16 березня організації, які допомагають постраждалим від конфлікту, отримують численні звернення про факти виселення студентів-переселенців із гуртожитків вишів Києва, Харкова, Дніпра, Херсона та Одеси. Лише організація “Проліска” за два дні отримала близько 40 таких дзвінків. 

“Наша організація оплачувала проживання кільком студентам у готелі міста Бахмут, бо їх не пропустили на окуповану територію, і їм нікуди було їхати. Ми вели перемовини з командуванням Об’єднаних сил та командирами блокпостів, щоб вони дозволили пропустити студентів, і станом на 17.00 останній студент перетнув лінію розмежування. Також 20 студентів пропустили на КПВВ “Станиця Луганська”, – розповів Євген Каплін.  

За його словами, кожен командир КПВВ по-різному ставиться до ситуації. Найтривалішими в правозахисників були переговори з КПВВ “Майорське”.  

Євген Каплін

Каплін нагадав, що 16 березня Командування Об’єднаних сил запровадило обмеження на перетин лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей, а 17 березня уряд своїм розпорядженням ввів схожі обмеження на перетин адмінкордону з тимчасово окупованою територією АР Крим та м. Севастополя.

Так, на підконтрольну українському уряду територію мають можливість проходити лише ті громадяни, які можуть підтвердити реєстрацію місця проживання на контрольованій території. Відповідно, в’їжджати на тимчасово окуповані території можуть лише громадяни, у паспортах яких місцем реєстрації визначено населені пункти на цій території. Євген Каплін вважає, що одним із варіантів вирішення проблеми є заміна в урядових розпорядженнях прив’язування до “прописки” на фактичне місце проживання. 

Водночас студенти денної форми навчання, які живуть у гуртожитках, мають реєстрацію місця проживання саме в гуртожитках.

17 березня Київська міська державна адміністрація доручила вишам столиці обмежити доступ студентів до гуртожитків та відправити всіх домівках.

“Сьогодні прийнято на комісії доручення керівникам навчальних закладів студентів відправити додому. Виникла ситуація, коли карантин сприймається як канікули і вони перебувають у Києві. Є прохання відправити всіх по домівках і обмежити доступ до гуртожитків”, – сказав під час брифінгу перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Серед університетів, які виганяють своїх студентів, правозахисники називають, зокрема, Медичну академію в Дніпрі, Харківський економічний університет, Львівську політехніку, Одеську юридичну академію, Харківську юракадемію ім. Ярослава Мудрого, Київський університет культури та мистецтв. 

17 березня низка правозахисних українських організацій звернулася до в. о. міністра Юрія Полюховича з проханням розіслати вишам листа, де рекомендувати дозволити учням та студентам залишатися в гуртожитках на період карантину.

Правозахисники нагадують, що з 18 березня запроваджуються обмеження на пересування громадським транспортом між областями – залізничним транспортом, автобусами та маршрутками, що унеможливлює повернення додому практично для всіх студентів, а не лише студентів з числа внутрішньо переміщених осіб.

“Фактично рішенням про виселення студентів залишають на вулиці, бо повернутися додому на окуповані території вони не можуть. Гуртожитки є місцем проживання, а не місцем навчання студентів. На час карантину не закриваються гуртожитки інших підприємств, установ та організацій, навіть гуртожитки навчальних закладів, у яких проживає професорсько-викладацький склад ЗВО”, – йдеться в заяві правозахисних організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter