Через обмежувальні заходи уряду кримчани застрягають на адмінмежі з Кримом

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Громадяни України з кримською “пропискою”, які фактично проживають на контрольованій території, і кримчани, які мають реєстрацію місця проживання на материку, не можуть потрапити додому через обмеження, введені на КПВВ із Кримом.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на представника Уповноваженого з дотримання прав людини мешканців АР Крим та міста Севастополя Ісмаїла Халікова та кримчанина Іллю Хромова. 

Правозахисники покладають відповідальність на уряд, який своїм розпорядженням запровадив обмеження на перетин адмінкордону з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим.

Так, на підконтрольну українському уряду територію мають можливість проходити лише ті громадяни, які можуть підтвердити реєстрацію місця проживання на контрольованій території. Відповідно, в’їжджати на тимчасово окуповану територію можуть лише громадяни, у паспортах яких місцем реєстрації визначено населені пункти на цій території.

Кримська правозахисна група навела дані Ісмаїла Халікова. Він розповів історію розділеної родини. 

“У підсумку (через дії уряду. – Ред.) розділені сім’ї, де батько з херсонською пропискою, виїхавши о 5-й ранку, не може повернутися додому в Крим. Чи дружина з дітьми, які 15 років живуть в Одесі, але застрягли в Криму і тепер не зможуть виїхати, бо їх не пропустять українські прикордонники тільки через те, що в паспорті стоїть кримська прописка. Онкохворий житель Криму, який не зміг поїхати на операцію в Київ через місце реєстрації в Сімферополі. Студент, у якого була тимчасова прописка в гуртожитку Харкова, і “карантинові канікули” він тепер проведе десь, а не з батьками в Керчі. Таких історій купа, і це тільки сьогодні….” – повідомив Халіков.

Про інший подібний випадок повідомив севастополець Ілля Хромов, який наразі проживає на підконтрольній Україні території.  

“Сьогодні дружина мого брата не змогла вивезти з Криму свою бабусю. На сьомому місяці вагітності вона приїхала за бабусею, якій за 80, у Крим, щоб вивезти її на материкову частину України… Ніхто не припускав такого різкого погіршення ситуації з COVID-19. Довелося докласти колосальних зусиль, щоб переконати бабусю про виїзд та організувати його. Наші прикордонники не впустили бабусю, посилаючись на опубліковане 17 березня розпорядження Кабміну, яке забороняє з опівночі 16 березня в’їзд на материкову частину України через КПВВ громадянам України з нематериковою реєстрацією”, – повідомив Ілля Хромов.

Кримська правозахисна група звертається до громадян України з проханням повідомляти її через зворотний зв’язок у фейсбуці або електронною поштою crimeahrg@gmail.com про проблеми з перетином адмінмежі з окупованих Кримом.

Нагадаємо, раніше громадські організації, які займаються захистом прав потерпілих від російської-української війни, звернулися до РНБО та міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Рєзникова. Вони просять їх не запроваджувати повної заборони перетину КПВВ з тимчасово окупованими територіями для громадян України, які не мають “прописки” на підконтрольній українському уряду території.

“Ми вважали і вважаємо, що таке рішення є небезпечним, оскільки воно тягне за собою ризики для життя і здоров’я наших громадян в окупації і суперечить політиці реінтеграції”, – сказано у зверненні правозахисних організацій.

Напередодні ZMINA повідомляла, що в Україні студенти-переселенці, яких виселили з гуртожитків, не можуть повернутися на окуповані території через закриті КПВВ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter