Дві третини українців за те, щоб жителів ТОТ впускати для лікування коронавірусу на підконтрольну територію

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

43 % українців погодилися з тим, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби, а ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках. 

Такі дані опитування про ставлення українців до нових викликів, пов’язаних із пандемією COVID-19, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні і Дослідження проводилося з 9 до 24 квітня 2020 року включно методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Опитування проводилося у всіх областях України, окрім територій, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей..

Твердження про те, що жителів окупованих Криму та Донбасу не слід пропускати на підконтрольну територію для лікування коронавірусу, підтримали 25% опитаних.  За словами адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, дані, отримані соціологами, показали, що українці розуміють, що тим, хто живе на непідконтрольній території, треба забезпечити доступ до медичної допомоги.

“Наразі це майже неможливо забезпечити через закриття всіх контрольних пунктів в’їзду та виїзду ще на початку березня. З огляду на заплановане послаблення карантину уряд має враховувати потреби людей, що живуть в окупації, зокрема й потребу в медичній допомозі”, – зауважила вона.

Нагадаємо, що через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей ще в березні. Правозахисники вже тоді почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і не могли повернутися звідти. Рішення про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду уряд ухвалив і щодо окупованого Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter