Зеленського та уряд просять відновити роботу КПВВ з Кримом

Дата: 18 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації “Крим SOS”, Кримська правозахисна група, ZMINA та Українська Гельсінська спілка з прав людини закликають скасувати урядову постанови про обмеження роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з тимчасово окупованим Росією Кримом.

Відповідну заяву правозахисники зробили сьогодні під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі, передає кореспондент видання ZMINA

Ініціатори звернення вважають крок Кабінету міністрів раптовим та необґрунтованим, адже напередодні режим перетину спростили. КПВВ на адмінмежі з Кримом можна було перетнути із зобов’язанням відбути самоізоляцію із додатком “Дій вдома” або здати ПЛР-тест.

“Не було жодного переконливого, публічного аргументу стосовно введення таких жорстких обмежень. Не було пояснень, чи ці обмеження ефективніші за самоізоляцію із застосунком “Дій вдома”, – розповіла Ольга Куришко.

Під час брифінгу координаторка “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник звернулася до президента України Володимира Зеленського та Офісу президента із закликом пояснити громадянам обґрунтованість підстав обмеження перетину КПВВ.

“Це було неочікуване рішення. У перші дні правозахисні організації перетворились фактично у телефонні лінії психологічної допомоги, бо люди були у відчаї та обурені таким раптовим рішенням. Це рішення було для них шоком, бо у них були підстави, плани, квитки для перетину КПВВ. У нас не було повноважень консультувати на той час стосовно гуманітарних підстав для перетину, але ми все ж намагались нашим громадянам пояснювати”, – згадує Ольга Скрипник.

Правозахисні організації звертають увагу, що Мінреінтеграції у своїх листах роз’яснило гуманітарні підстави для перетину КПВВ, однак ці пояснення не є нормативно-правовим актом, обов’язковим для виконання. Більш того, коли правозахисники ставлять конкретні питання представникам влади стосовно гуманітарних підстав, то останні відмовляються пояснювати. Остаточне рішення про пропуск подорожуючої людини через КПВВ ухвалює Держприкордонслужба, однак громадяни можуть наразі оскаржити рішення відомства про свій недопуск на тимчасово окуповану територію Криму лише в судовому порядку.

Правозахисники нарікають, що через обмеження подорожуючим хворим, які хочуть отримати лікування на материковій частині України, доводиться розкривати часто чутливий медичний діагноз співробітникам Держприкордонслужби. 

Окрім цього, громадяни не завжди встигають на похорони своїх рідних чи не можуть вчасно долучитись до організації похорон у зв’язку з тим, що не можуть вчасно взяти ПЛР-тест, аби не проходити обов’язкову 14-денну самоізоляцію. 

Експерти також зауважують, що досі не конкретизовано, які документи подорожуючий має надати прикордонникам для того, щоб скористатися однією з гуманітарних підстав.

“Дуже сумно бачити циклічність подій і те, що ніхто не робить висновків. Ми з 2014 року консультуємо людей, але ми не готові іноді до такої навали звернень. Були випадки коли надаєш людям консультацію виходячи з досвіду, а вона телефонує з кордону і каже що її не пропускають”, – каже правозахисниця Ольга Скрипник. 

Правозахисники домагаються скасування розпорядження №979-р й ухвалення іншої нормативної бази, яка б законними методами, з дотриманням принципів права врегулювала питання перетину КПВВ.

Читайте також колонку Альони Луньової “Україна знову закрила КПВВ з Кримом: що далі?”

Правозахисники підготували низку рекомендацій для уряду щодо мінімізації негативних наслідків обмежень перетину КПВВ з Кримом. Серед них – розширити підстави перетину КПВВ для дотримання принципу єдності родини, надати роз’яснення щодо документів, які підтверджують підстави для перетину КПВВ, розширити категорії громадян, які можуть перетинати КПВВ з Кримом тощо. 

Нагадаємо, 8 серпня уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження пропуску громадян через КПВВ на адмінмежі з Автономною Республікою Крим із 8:00 9 серпня до 8:00 30 серпня. Таке рішення влада обґрунтувала зростанням кількості інфікованих, але при цьому не зазначила, де саме. 

10 серпня низка правозахисних організацій звернулася до президента і прем’єр-міністра України із закликом публічно пояснити причини відновлення обмежень у перетині адмінкордону з Кримом. Окрім цього, вони закликають невідкладно ухвалити зміни до нормативно-правових актів уряду, щоб визначити підстави гуманітарного характеру, наявність яких надає дозвіл на перетин межі з Кримом. 

Напередодні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до уряду з проханням відновити роботу пунктів пропуску на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter