Окупанти знищили стелю та вітражі в Ханському палаці – експертка Кримської платформи (доповнено)

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
Окупанти знищили Золотий кабінет Кирим Герай Хана у Ханському палаці в тимчасово окупованому Бахчисараї. 
 
Про це на своїй фейсбук-сторінці заявила колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника та членкиня Експертної мережі Кримської платформи Ельміра Аблялімова-Чийгоз. 
 

Вона вказала, що росіяни знищили дах та вітражі пам’ятки архітектури. 

“Вчора отримала фото з Бахчисараю й досі не можу прийти до тями. Гнів та безсилля душать до болю в серці. Це кінець”, – прокоментувала вона. 
 
Аблялімова-Чийгоз вважає, що Міністерство культури, національні комітети ICROM, ICOMOS, ICOM мають зробити відповідні заяви про цей злочин. МЗС України має співпрацювати з ЮНЕСКО та іншими важливими структурами. 
 
Крім того, експертка Кримської платформи висловила переконання, що Україна має підготувати пропозиції про розширення санкційного списку.
 
Також вона вважає, що національні органи слідства та прокуратура мають в межах національного законодавства повідомити міжнародні судові органи. 
 
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило чергові кроки окупаційної адміністрації РФ в Криму щодо продовження свавільного знищення пам’ятки національного значення “Ханський палац”, яка є складовою об’єкта “Історичне середовище столиці кримських ханів в місті Бахчисарай” та внесеного до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
 
“Найвизначнішу пам’ятку архітектури корінного кримськотатарського народу перетворюють на новозбудований об’єкт з елементами історичності. Це цілком вписується в концепцію окупантів знищити в Криму будь-яку ідентичність, крім російської, у тому числі знищуючи історичні пам’ятки інших народів. Окупаційні чиновники намагаються зробити усе можливе, аби в Криму залишилося лише те, що нагадує чи стверджує Росію”, – мовиться у заяві відомства. 
 
Відомство закликало окупантів негайно зупинити знищення пам’ятки історії.
 
“Вам не вдасться ані перетворити “Ханський палац” на “літню резиденцію російського царя”, ані змусити мешканців Криму ставитись до Росії інакше, як до держави-окупанта, ані перемогти у цій війні. За всі свої злочини ви нестимете відповідальність не лише за законами, але й історичну. Ви прагнули увійти в історію як “третій рим”, а входите як “варвари з мокшанських боліт”, – наголосили у Представництві.  
 
У відомстві попросили міжнародну спільноту відреагувати на свавільне знищення Росією пам’ятки історії та посилити тиск на країну-агресора з метою запобігання остаточній руйнації найвизначнішого об’єкта архітектурної спадщини корінного кримськотатарського народу. 
 

Як повідомлялося раніше, роботи в Ханському палаці в Бахчисараї, які руйнують історичну пам’ятку, почалися восени 2017 року. На початку січня Харківська правозахисна група звернула увагу на “реконструкцію” палацу.

У лютому 2018 року колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова направила позов до суду з вимогою зупинити “варварську реконструкцію” Ханського палацу. Проте незаконне формування у Сімферополі, що називає себе “Залізничним райсудом” відмовило їй, мотивуючи своє рішення тим, що дії будівельної компанії “Кірамет” жодним чином не зачіпають її права, свободи та інтереси.

У березні в ЮНЕСКО заявили, що окупаційна влада Криму допускає грубі порушення у сфері захисту культурної спадщини півострова, зокрема проводячи “реставраційні роботи” на території Ханського палацу в Бахчисараї.

Нагадаємо, на початку 2022 року активісти “Крим SOS” зафіксували 114 фактів незаконних археологічних розкопок та знищення пам’яток історичної спадщини в тимчасово окупованому Криму. Вони наголошують, що протягом восьми років окупації в Криму відбувається незаконне привласнення об’єктів культурної спадщини, їхнє вивезення та археологічні розкопки, під час яких вони руйнуються.

Раніше ZMINA детально розповіла, як росіяни знищують в Криму історичні пам’ятки під приводом реставрації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter