В Україні з’явився сайт про порушення щодо культурної спадщини в окупованому Криму

Дата: 21 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Активісти “Крим SOS” зафіксували 114 фактів незаконних археологічних розкопок та знищення пам’яток історичної спадщини в тимчасово окупованому Криму. Вони наголошують, що протягом восьми років окупації в Криму відбувається незаконне привласнення об’єктів культурної спадщини, їхнє вивезення та археологічні розкопки, під час яких вони руйнуються.

Ці порушення 21 лютого “Крим SOS” візуалізував на онлайн-мапі та оприлюднив в Українському кризовому медіацентрі. 

Денис Яшний, Євгеній Ярошенко, Ельміра Аблялімова-Чийгоз

За словами аналітика “Крим SOS” Євгена Ярошенка, руйнацію та знищення об’єктів культурної спадщини наразі особливо видно на прикладі будівництва траси “Таврида”. Також окупаційна влада проводить реставраційні роботи для того, щоб викривити історію Криму і показати його історично російською територією.  

Крім того, членкиня Експертної мережі Кримської платформи Ельміра Аблялімова-Чийгоз презентувала портал “Порушення проти культурних цінностей у Криму”. Журналісти розміщують на ньому новини щодо місця розташування і стану певних історичних об’єктів та їхню історію. 

Інформація на порталі є верифікованою, щодо кожного об’єкта наявний опис порушення, історична довідка, перелік осіб, які вчиняють порушення, і джерела інформації.

На цьому ресурсі окреслюється культурна спадщина Криму, політика РФ щодо культурної спадщини України в тимчасово окупованому Криму, незаконне переміщення музейних цінностей, пам’ятки архітектури Криму, що зазнали будівельних робіт, і незаконні археологічні роботи. 

Також можна переглянути мапу, на якій позначено місця розкопок, та реєстр незаконних переміщень музейних цінностей. Експерти вважають, що ця мапа стане початком документування злочинів проти культурної спадщини в Криму та допоможе українським державним установам краще зрозуміти проблему та притягнути винних до відповідальності. 

“Цей портал цікавий, оскільки він також сприяє впровадженню перехідного правосуддя. […] Сподіваємося, що він допомагатиме в провадженні стійкішої гуманітарної політики на території Криму сьогодні й у майбутньому”, – прокоментувала культурологиня Ельміра Аблялімова-Чийгоз.  

Автори ресурсу провадять моніторинг становища культурної спадщини в Криму, створюють аналітику та розробляють рекомендації для державних органів щодо захисту об’єктів культурної спадщини на півострові. Серед іншого вони планують проводити просвітницькі та інші заходи, спрямовані на збереження теми Криму в інформаційному полі України.

За словами провідного наукового співробітника Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, члена Експертної мережі Кримської платформи Дениса Яшного, вони дослідили такі кейси реставрації: реставрація і вивіз предметів з Бахчисарайського культурного заповідника до Таганрозького музею, вивезення акварелі до центральних реставраційних майстерень Грабаря в Санкт-Петербурзі. 

“Після 2014 року туди (до РФ. – Ред.) вивозяться кримські музеї і на відкриття виставок ходять іноді представники іноземних дипломатичних місій. Це виглядає якось дуже сумно. Тому що це предмети з кримських музеїв, які вивезено незаконно. І якщо іноземні держави поважають суверенітет України, то я гадаю, що треба говорити своїм дипломатичним працівникам, що не треба ходити на ці виставки”, – вважає Яшний. 

Крім того, член Експертної мережі Кримської платформи Яшний розповів, що на сьогодні Росія видала близько 990 дозволів на проведення археологічних робіт у Криму. Велика частина цих дозволів стосується не наукових розкопок, а розкопок у межах саме архітектурного будівництва. У другому випадку це передбачає дуже стислі часові межі, які відповідають строкам проєктів. 

У “Крим SOS” вважають, що за широкомасштабне знищення чи присвоєння культурних об’єктів можна переслідувати винних у 84 країнах, що ратифікували Другий протокол Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту.

Євген Ярошенко переконаний, що Україні необхідно подавати скарги на Росію до міжнародних судів і наголошувати в них на об’єктах культури, залучати міжнародні організації до дистанційного моніторингу цих об’єктів, відзначати українські культурні об’єкти знаками “блакитного щита”, притягувати до відповідальності установи й людей, які вивозять артефакти та проводять незаконні розкопки на окупованих територіях, а також продовжувати підтримувати в українському і міжнародному медійному просторі тему культурної спадщини на території Криму та Сходу України.

Як відомо, раніше окупаційна влада Криму заявила, що встановлення кордонів і зон культурних об’єктів вимагає фінансування в розмірі майже 500 млн рублів.

Незаконна “міністерка культури Республіки Крим” Тетяна Манежина повідомила, що на півострові близько 70% об’єктів культурної спадщини потребують реставраційних і протиаварійних робіт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter