Окупанти в Криму дозволили робити тести на коронавірус після приїзду на півострів

Дата: 23 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Окупанти в Криму дозволили “іноземцям, особам без громадянства та росіянам, які прибули з-за кордону”, робити тест на коронавірус після приїзду на півострів.

Відповідні правки до свого указу вніс так званий “глава півострова” Сергій Аксьонов.

Документ зобов’язує прибулих до Криму без довідки про відсутність нової коронавірусної інфекції пройти ПЛР-тестування протягом трьох днів.

Довідку з негативним результатом дослідження на наявність коронавірусної інфекції подорожні повинні будуть надати в місцеве управління Роспотребнагляду протягом доби з моменту отримання електронною поштою. 

Відповідно до документа, двотижневу обсервацію мають пройти ті кримчани, які повернулися з-за кордону “вивізними міжнародними рейсами”.

Як відомо, з 15 липня де-факто влада на півострові скасувала проходження 14-денної обсервації для всіх осіб, які перетинають адміністративний кордон між Херсонщиною та Кримом. Водночас подорожнім необхідно мати із собою документ, що підтверджує негативний результат лабораторного дослідження на наявність коронавірусу методом ПЛР.

Тим часом для українських прикордонників громадянам України та іноземцям, які прямують на материкову частину України з Криму, потрібно показати на смартфоні встановлену програму  “Дій вдома”. Потім подорожні зобов’язані пройти 14-денну самоізоляцію або зробити ПЛР-тест на коронавірус. Самоізоляції не підлягають студенти разом з одним супровідником, які їдуть на навчання на материкову частину України.

Як відомо, в Криму збільшилася динаміка захворюваності на COVID-19 після парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні. Кількість зареєстрованих хворих сягнула більш ніж тисячі осіб. 

 

22 квітня окупаційна влада зафіксувала 26 нових випадків захворюваності на коронавірусну інфекцію в Криму. 

Напередодні Кримська правозахисна група звернула увагу, що кримські ЗМІ, висвітлюючи ситуацію з пандемією COVID-19 на півострові, здебільшого використовували дані окупаційної влади, а також порушували журналістські стандарти.

На її переконання, якщо після параду кількість тих, хто заразився, серйозно зросте, то підконтрольна Кремлю де-факто влада навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет для такої тоталітарної системи, яка існує в Росії. Кримська правозахисна група вважає, що паради в Криму демонструють те, що Росія готова ризикувати життями кримчан на догоду своїй політиці мілітаризації Криму.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter