Окупанти позбавили адвокатської ліцензії Ладіна, який займався кримінальними справами кримських політв’язнів та викрадених українців

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Російського адвоката Олексія Ладіна, який захищав кримських політв’язнів та був адвокатом у справах щодо викрадених з новоокупованих територій українців, позбавили ліцензії на зайняття адвокатською діяльністю.

Про це повідомляє правозахисна ініціатива “Трибунал. Кримський епізод”

Олексій Ладін

Кримські правозахисники повідомляють, що адвоката позбавили ліцензії через “фабрикацію проти нього справи про демонстрацію екстремістської символіки та дискредитацію російської армії”. Ці рішення незаконних “суддів” на півострові лягли в основу висновків дисциплінарної комісії, яка дійшла висновку про порушення Ладіним адвокатської етики.

Олексій Ладін планує оскаржити це рішення.

“Це вже далеко не перша атака на незалежних адвокатів у Криму. У 2017-му та 2018 році арештам піддавався адвокат Еміль Курбедінов, після початку повномасштабного вторгнення – адвокати Назим Шейхмамбетов, Айдер Азаматов та Еміне Авамільова. Надалі були позбавлені ліцензії адвокати Назім Шейхмамбетов, Ліля Гемеджи та Рустем Кямільов. У 2022-му та 2023 році затримання та обшуків зазнавали адвокати Едем Семедляєв, Еміль Курбедінов та Олексій Ладін”, – нагадують кримські правозахисники.

У правозахисній ініціативі переконані, що репресії адвокатів є частиною планомірної політики тиску задля повного виключення компонента незалежної та помітної адвокатської допомоги людям, яких переслідують з політичних мотивів на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також: В окупованому Криму судова система не спроможна забезпечити захист від політично вмотивованих переслідувань – “Кримський процес”

Раніше незаконне “МВС Російської Федерації” в тимчасово окупованому Криму 18 жовтня 2023 року заявило, що домагатиметься позбавлення ліцензії в напередодні арештованого адвоката Ладіна, який захищає українських політв’язнів.

Нагадаємо, ZMINA повідомляла, що рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання. 

З 2017 року громадська ініціатива “Кримська солідарність” задокументувала на українському півострові 15 випадків відкритого тиску окупантів на адвокатів через їхню професійну діяльність. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю.

НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни.

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter