В окупованому Криму незаконне “МВС” домагатиметься позбавлення адвокатської ліцензії Олексія Ладіна

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконне “МВС Російської Федерації” в тимчасово окупованому Криму заявило, що домагатиметься позбавлення ліцензії в напередодні арештованого адвоката Олексія Ладіна, який захищає українських політв’язнів.

Про це стало відомо  з пресрелізу незаконної “поліції”.

У ньому не вказано, яких заходів вживає поліція для того, щоб позбавити Ладіна ліцензії.

“Як представник одного з юридичних об’єднань, громадянин виступав у ролі захисника в осіб, підозрюваних в участі в організаціях, заборонених на території РФ, а також осіб, звинувачених у веденні терористичної діяльності на території нашої країни”, – мовиться в повідомленні окупаційної “поліції”.

Російське видання “Медиазона” зазначає, що розв’язати питання про наявність у діях адвоката дисциплінарного порушення може лише комісія регіональної палати, в якій він перебуває. У його випадку йдеться про Тюменську обласну палату. Інші відомства мають право лише звернутися з таким проханням.

13 жовтня ZMINA повідомляла, що російські силовики затримали Олексія Ладіна та обшукали його помешкання в тимчасово окупованому Севастополі. Згодом незаконний “суд” арештував чоловіка на 14 діб у справі демонстрації забороненої символіки за ч. 1 ст. 20.3 КпАП РФ. Приводом для справи стало посилання на фотогалерею проєкту Радіо Свобода “Крим.Реалії” з малюнками ув’язненого Ісмаїла Рамазанова. У цій фотогалереї експерти “побачили” символіку батальйону імені Номана Челебіджихана, який не діє і який Верховний суд РФ визнав терористичною організацією в червні 2022 року.

“Суд” також оштрафував захисника на 45 тисяч рублів у справі про “дискредитацію” окупаційної армії за ст. 20.3.3 КпАП РФ через антивоєнний допис на своїй фейсбук-сторінці. У ньому він поділився посиланням на статтю під назвою “Сутки в столице “Русского мира” та поставив тег “НЕТВОЙНЕ”.

Кримські адвокати Еміль Курбедінов та Едем Семедляєв після зустрічі з Олексієм Ладіним заявили, що російські силовики під час ошуку вилучили в їхнього колеги матеріали, що містять адвокатську таємницю. 

Юристи спільно обговорили порушення, допущені під час затримання та обшуку. Вони планують їх оскаржити. Так, наприклад, співробітники незаконного “центру протидії екстремізму” не отримали дозволу на проведення оперативно-розшукових заходів щодо адвоката – і гласних, і негласних.

Вони вибили його з кількох важливих кримінальних справ, в одній з яких він має виступити в дебатах, в інших – надавати докази. Йому завдали збитків щодо професійної діяльності, вилучили в нього матеріали, що є в адвокатському провадженні. Ці та інші порушення ми маємо намір оскаржити. Там тавра ніде ставити.

Еміль Курбедінов

Олексій Ладін своєї провини не визнає і вважає, що його переслідують за професійну діяльність. Наразі він перебуває в спецприймачі для адміністративно заарештованих у будівлі незаконного відділку окупаційної “поліції” №1 “Залізничний” у Сімферополі.

Тим часом, як повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”, незаконний “Верховний суд Республіки Крим” залишив чинною ухвалу “суду” першої інстанції про арешт адвоката. Так званий “суддя” Володимир Агін вважає законними дії співробітників “центру з протидії екстремізму” та проведення оперативно-розшукових заходів у будинку адвоката без судових рішень.

 

Нагадаємо, раніше ZMINA повідомляла, що Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назима Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни. 

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter