В окупованому Криму за дописи у фейсбуці на 14 діб арештували та оштрафували адвоката Олексія Ладіна

Дата: 14 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У незаконному “Київському районному суді Сімферополя” розглянули два протоколи про адміністративні правопорушення щодо російського адвоката Олексія Ладіна, який захищає українських та кримськотатарських бранців Кремля. За статтею про “дискредитацію” окупаційної армії так званий “суд” призначив йому 14 діб адміністративного арешту та штраф у 45 тисяч рублів.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”.  

Олексій Ладін

Справу розглядали незаконні “судді” Катерина Чумаченко, яка призначила арешт та Олексій Микитюк, який оштрафував захисника.

Співробітники незаконного “центру з протидії екстремізму” звинуватили Ладіна відразу в двох адміністративних правопорушеннях – за ч. 1 ст. 20.3 КоАП (“пропаганда або публічне демонстрування нацистської атрибутики або символіки”) та за ч. 1 ст. 20.3.3 КоАП (“публічні дії, спрямовані на Сил Російської Федерації”).

Перший протокол “оперуповноважений” “ЦПЕ” старший лейтенант поліції Роман Філатов склав на підставі двох публікацій, розміщених на його сторінці влітку 2018 року. Це малюнки колишнього політв’язня Ісмаїла Рамазанова, якого на той момент захищав у “суді” Олексій Ладін.

Ладін розмістив їх у червні та липні 2018 року. У першому дописі він оприлюднив фотографію з малим гербом України та кримськотатарською тамгою та підписом “Нескорений/Boysunmagan”. Друга фотографія містила плакат з малим гербом України, зображенням кримськотатарської тамги та написом “Ми не терористи! І не екстремісти!”.

Другий протокол складено на підставі переставу Олексія Ладіна у березні 2022 року. У документі зазначається, що адвокат опублікував допис на фейсбук-сторінці про те, що російська армія використовує під час бомбардування Харкова касетні боєприпаси. Цією публікацією Олексій Ладін “висловив незгоду з діями ЗС РФ щодо проведення СВОі Так росіяни називають геноцидальну свою війну проти українського народу. від 24.02.2022 на території України та поширив неправдиву інформацію”, мовиться у протоколі за підписом Філатова.

Як стало відомо після засідання, до демонстрації забороненої символіки суд відніс зображення тамги, яке адвокат розмістив на своїй сторінці у 2018 році. Згідно висновків фахівця, цю символіку використовує кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана.

Це переслідування за його професійну діяльність. Всі знають, що Олексій веде гучні кримінальні справи, в яких беруть участь федеральні служби безпеки, звинувачують людей у статтях щодо екстремізму та тероризму. Наразі Ладін захищає українських військовополонених.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов

Нагадаємо, 13 жовтня 2023 року російські силовики затримали у тимчасово окупованому Сімферополі адвоката Олексія Ладіна. Після цього вони обшукали його помешкання у Севастополі.

Нагадаємо, раніше ZMINA повідомляла, що Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Еміля Курбедінова. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів у Криму, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни. 

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter