Окупанти посилюють перевірки кримчан через успішні удари по військових об’єктах РФ на українському півострові – нацспротив

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Російські силовики посилюють перевірки жителів тимчасово окупованого Кримського півострова після останніх успішних ударів по інфраструктурі окупантів.

Про це заявили в Центрі національного спротиву (ЦНС).

Незаконна “Росгвардія” в тимчасово окупованому Криму. Архівне фото

“Окупанти збільшили кількість патрулів поблизу портів та військових об’єктів. Росгвардійці вибірково перевіряють місцеве населення, зокрема окупантів цікавлять телефони й зміст інформації на них”, – мовиться в повідомленні.

У ЦНС закликають кримчан бути пильними та передавати інформацію про розміщення російських сил, їхні склади та логістику в чат-бот або через спеціальну форму на сайті.

Напередодні повідомлялося, що в тимчасово окупованому Сімферополі на автостанції “Курортна” встановили пункт огляду пасажирів.

Центр журналістських розслідувань повідомив про погіршення зв’язку з тимчасово окупованими територіями. Жителі тимчасово окупованих територій (ТОТ) Півдня України та Автономної Республіки Крим констатують різке погіршення якості роботи месенджерів та соціальних мереж, які є фактично єдиним способом отримати не цензуровану Росією інформацію та зв’язатися з рідними на підконтрольній Україні території чи за кордоном.

Раніше заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін заявив, що на території тимчасово окупованого Криму почастішали випадки звинувачення з боку російської влади в шпигунстві. 

Серед політвʼязнів, які були позбавлені волі в тимчасово окупованому Криму, – 40 осіб, справи яких Кримська правозахисна група об’єднує за критеріями обвинувачень у шпигунстві, диверсії та тероризмі. Кримські правозахисники називають ці кейси так званими “справами українських диверсантів”.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Крім того, представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що на вулицях кримських населених пунктів активно діють різноманітні патрулі, які зупиняють людей, перевіряють документи, вміст телефона та дивляться, чи немає, наприклад, VPN. 

“Якщо VPN встановлений у смартфоні, це для них маркер, що людина може щось приховувати й, відповідно, бути нелояльною”, – пояснила Таміла Ташева.

Також украй активними є перевірки машин та людей на незаконній споруді, яку росіяни називають “кримський міст”.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter