Офіс генпрокурора відправив справу про третій напад на Стерненка до Одеси

Дата: 29 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Прокурори ОГП відправили справу про третій напад активіста Сергія Стерненка до Одеси.

Про це сам Стерненко повідомив, посилаючись на відповідь відомства. 

Активіст просив прокуратуру повідомити його про стан розслідування всіх справ щодо нападів.

“Натомість у листі-відповіді проігноровано взагалі вимогу дати інформацію по провадженнях щодо першого та другого нападу, а щодо третього ОГПУ перенаправив мій лист на… прокуратуру Одеської області! Це може означати тільки одне: справу про напад на мене, у якій одеські поліціянти виступають організаторами та замовником є Труханов, відправили в Одесу. Там уже викрадали докази з цих справ!” – розповів Стерненко.
 
Окрім цього, він отримав постанову про відновлення досудового розслідування в справі про третій напад.
 
“Строки ж досудового розслідування в цій справі перед його зупиненням (у зв’язку з підозрою та розшуком нападника Ісайкула) майже завершились. А відновлення розслідування зараз означає, що, скоріш за все, справу про третій напад на мене вже могли закрити у зв’язку зі спливом тих самих строків”, – написав Стерненко. 

Нагадаємо, що в справі про напад на активіста в Одесі 25 травня 2018 року оголосили підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову. Дії підозрюваних кваліфікували як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

На початку квітня цього року генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ. 

Згодом активіста викликали до управління СБУ й оголосили йому про підозру в умисному вбивстві Кузнецова та незаконному носінні холодної зброї. Того ж дня Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила, що розглядає цю справу як юридичне переслідування Стерненка. 

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк та тиску на активістів зі свого боку вийшла з відкритою заявою, у якій засудила дії співробітників СБУ, які під час того, як Стерненко перебував у приміщенні управління, де йому оголошували про підозру, оприлюднили презентацію, у якій, на думку депутатів, безапеляційно стверджувалося, що підозрюваний вчинив умисне вбивство. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter