ТСК у справі Гандзюк назвала дії силовиків щодо Стерненка незаконними

Дата: 12 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Дії посадовців СБУ щодо одеського активіста Сергія Стерненка є грубим порушенням статті 62 Конституції України та статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і є прямим зазіханням на презумпцію невинуватості.

З такою заявою виступили члени Тимчасової слідчої комісії в справі про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк.

На їхню думку, оцінку подіям, які відбулися між Стерненком та його нападниками, має надавати виключно суд, але не слідчі СБУ. Також аргументація слідства, за словами членів ТСК, спирається на дані лише однієї із судово-медичних експертиз і не бере до уваги дані інших досліджень. За наявною в них інформацією, отриманою від свідка в справі розслідування третього нападу на Стерненка, експертиза, на яку посилається СБУ, не дає підстав робити висновки щодо послідовності та часу заподіяння загиблому нападнику ран, а також стосовно конкретного місця вчинення нападу на Стерненка і здатності вбитого подолати певну відстань із проникним ножовим пораненням. 

“Фактично повідомлення про підозру Сергію Стерненку спирається на результати експертиз, що містять взаємовиключні дані, і побудова підозри лише на даних однієї експертизи може свідчити про неналежне розслідування справи та її замовний характер”, – вважають у ТСК.

Питання спричинила й підозра в незаконному носінні холодної зброї, адже, як стверджують члени комісії, вилучений у Стерненка ніж, за висновками експертизи, не є холодною зброєю, і вільно продається в магазинах, оскільки є звичайним складаним ножем.

Окрім цього, Служба безпеки та Офіс генпрокурора не проводять дій зі встановлення і притягнення до відповідальності організаторів, виконавців, посередників та інших співучасників щодо всіх трьох нападів на Стерненка.

За понад два роки розслідування до відповідальності фактично притягається тільки виконавець замаху, який мав місце 01.05.2018, власноруч затриманий потерпілим. Спроба притягнення до відповідальності Сергія Стерненка за сумнівного обґрунтування в поєднанні з відсутністю дій, спрямованих на притягнення до відповідальності осіб, які причетні до злочинів проти нього, може вказувати на упередженість та необ’єктивність слідства”, – заявили члени ТСК.

Згадали вони також і про тиск у справі з боку окремих посадових осіб із керівництва Офісу генерального прокурора на старшого групи прокурорів, про що він подав відповідну заяву. Члени ТСК нагадали, що прокурори є незалежними й у своїй діяльності підпорядковуються лише верховенству права, а будь-який політичний тиск на процесуальних керівників розслідування є неприйнятним і ставить під сумнів неупередженість розслідування в цій справі.

ТСК закликала СБУ та Офіс генпрокурора провести комплексний аналіз усіх наявних судово-медичних та інших експертиз у цій справі, уникати тверджень та дій, що порушують презумпцію невинуватості, а отже, і право людини діяти справедливо та неупереджено в межах повноважень, передбачених законом, провести всі необхідні процесуальні дії та спрямувати всі зусилля на встановлення справедливості в цій справі.

Нагадаємо, що 12 червня обиратимуть запобіжний захід одеському активістові Сергію Стерненку, якому напередодні оголосили підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. За словами слідчих, він нібито наздогнав одного зі своїх нападників та вбив ножем. Сам активіст відкидає ці звинувачення і наголошує, що захищався. 

Як відомо, у травні Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову оголосили підозри в справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер. 

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

10 червня 2020 року “Українська правда” з посиланням на одного з адвокатів Стерненка написала, що підозру Івану Кузнецову скасували, а провадження щодо нього закрили. Офіційного підтвердження цьому наразі, однак, немає. 

На початку квітня 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова зазначила в інтерв’ю “Українській правді”, що Сергієві Стерненку обов’язково вручать підозру – або за 115-ю (“Умисне вбивство”), або за 118-ю статтею (“Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони”) ККУ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter