Офіційних представників влади Росії та Білорусі не покличуть цьогоріч у Бухенвальд на пам’ятні заходи

Дата: 30 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Цьогоріч на пам’ятні заходи в Бухенвальд не покличуть російських та білоруських посадовців. 

Про це повідомили у фонді “Меморіал Бухенвальда та Дора-Міттельбау”. 

Люди вшановують пам’ять Бориса Романченка – колишнього в’язня нацистських концтаборів, який загинув через російський обстріл у Харкові. Фото: AP

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та нещодавньої смерті харків’янина та колишнього в’язня концтаборів Бориса Романченка, як наголошують у фонді, “було б нестерпно уявити, що офіційних представників російського та білоруського урядів, винних у його смерті, запросять… на річницю визволення”.

Замість офіційних представників до участі запросять представників громадянського суспільства.

“Це не означає, що ми не вшановуємо жертв концтаборів із цих країн. Навпаки, вони відіграють центральну роль. Крім того, ми нагадуємо, що колишній Радянський Союз разом з Польщею відчули на собі основний тягар німецької війни пограбування та винищення і що багато в чому завдяки Червоній армії Німеччина та Європа були звільнені від націонал-соціалізму. Ми вшановуємо всіх жертв Бухенвальда та Міттельбау-Дора в дні пам’яті, зокрема колишніх російських, білоруських та українських в’язнів, які разом становили близько 30% усіх ув’язнених”, – наголосили у фонді. 

Борис Романченко

Під час пам’ятних заходів 10 квітня двоє людей зачитають українською та російською частину Бухенвальдської присяги, яку Романченко читав у 2015 році на 70-ту річницю визволення. Вона закінчується словами: “Побудова світу миру і свободи є нашою метою”.

Нагадаємо, що 95-річний Борис Романченко помер у Харкові внаслідок влучання російського снаряда в його будинок. Чоловік пережив Голодомор, а в 15-річному віці нацисти вивезли його на примусові роботи до Німеччини. Там за спробу втечі його арештували й відправили до концтаборів. Романченко пройшов через Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен.

Поховали його 24 березня.

У Харкові, де помер Романченко, внаслідок повномасштабного російського вторгнення вже загинули понад пів тисячі цивільних. Однією з тих, хто досі ховається в місті від обстрілів, є 87-річна Маргарита Морозова, яка пережила блокаду Ленінграда. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter