У Харкові поховали Бориса Романченка – колишнього в’язня нацистських концтаборів, який загинув внаслідок російського обстрілу

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Харкові 24 березня поховали Бориса Романченка – колишнього в’язня нацистських концтаборів Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, який загинув внаслідок російського обстрілу. 

Про це повідомило “Суспільне”. 

Фото: Reuters

Романченко помер 18 березня внаслідок влучання російського снаряда у будинок в районі Північної Салтівки, з якого він не хотів їхати, зокрема через стан здоров’я. Чоловік, як розповіли рідні, мав серйозні проблеми зі слухом, а тому не чув вибухів. 

Після смерті Романченка рідні просили допомоги, адже приватні служби призначали за похорон від 23 до 25 тисяч гривень, а щоб забрати тіло – щонайменше 5 тисяч гривень. Муніципальні ж служби казали – щоб забрати тіло, треба чекати декілька місяців. 

Попрощатись з Романченком на цвинтар прийшли його діти та онука.

“Він не любив згадувати (про минуле. – Ред.), але залишив по собі мемуари, в яких розповідає, як кілька разів їздив до Німеччини. Він виступав перед школярами. Тут, в Україні, часто його запрошували, він розповідав, які жахи були. Нічого не забуто. Навіть після того, як все згоріло”, – цитують слова його сина Ігоря журналісти “Суспільного”. 

Фото: Reuters

Напередодні прощання з Романченком історик та директор Меморіалу Бухенвальда та Дора-Міттельбау Йенс Крістіан-Вагнер зазначив у колонці для CNN: 

“Гітлер не зміг перемогти нашого друга Бориса. Тепер його вбив інший фашистський диктатор Володимир Путін. Але Путін не новий Гітлер… Голокост та інші нацистські злочини були подіями, скоєними в конкретному історичному контексті, і ми повинні остерігатися релятивізації цих подій. Нам не потрібні порівняння з Голокостом, щоб висловити наше обурення нинішніми злочинами російського керівництва…  Слід чітко заявити, що заяви Путіна про бажання “денацифікувати” Україну є нахабною брехнею, створеною для виправдання його агресивного імперіалізму… Абсурдність цієї брехні демонструють (історії. – Ред.) тисяч українців, які пережили нацистський терор, які разом зі своїми російськими побратимами воювали проти нацистів у Другій світовій війні, і яким зараз загрожують, а у випадку Бориса Романченка — вбивають російські бомби”.

У Харкові, де Романченко прожив останні 30 років, внаслідок повномасштабного російського вторгнення вже загинули понад пів тисячі цивільних. Однією з тих, хто досі ховається у місті від обстрілів, є 87-річна Маргарита Морозова, яка пережила блокаду Ленінграда. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter