У Харкові від російських обстрілів у квартирі вимушена ховатись 87-річна блокадниця Ленінграду

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Харкові, який нещадно бомблять російські окупанти, від обстрілів переховується Маргарита Морозова – жінка, яка з 1941-го до 1944-го пережила блокаду у Ленінграді (нині російське місто Санкт-Петербург). 

Про це повідомляє російська служба BBC.

Скріншот відео

87-річна Маргарита Морозова вже 60 років мешкає у Харкові. Коли переїжджала сюди з сім’єю, то пригадує, що у місті було “дуже добре”. Все життя вона працювала бібліотекаркою, а її чоловік – військовим лікарем. 

“Ось тут до стіни притиснемося і стоїмо всі. А там навіть лава є, бачиш?” – показує вона журналістам місце у квартирі, де ховається від російських обстрілів.

“Ми ніколи й не могли подумати, що на старість може початися війна. Це у страшному сні не можна було уявити, щоби така бійня повторилася. У дитинстві я ховалась від бомбардувань у коридорі, ховалась у старих будинках. Й зараз теж. Коли починають бомбити Харків, коли ця тривога починається, то ми йдемо в коридор. Захистить він чи не захистить – незрозуміло”, – говорить Морозова.

Після початку повномасштабного російського вторгнення пенсіонерка одразу почала перейматись питанням харчів, згадуючи своє дитинство. У Ленінграді за 872 дні блокади померли, за різними підрахунками, від 400 тисяч до 1,5 мільйона людей, більшість з яких від голоду.

Посвідчення Маргарити Морозової до знаку “Жителю блокадного Ленінграда”. Скріншот відео 

“Спочатку перелякалися, що немає запасів. Адже я згадала, яке голодування було в Ленінграді. Як це було страшно. Як мама моя говорила: “Найстрашніше, коли дивишся в голодні очі дитини й не можеш її нагодувати”, – пригадує Морозова. 

Зараз жінка знову запасає хліб:

“Це (показує вона три шматки хліба. – Ред.) білий смачний хліб, а не той, що був у Ленінграді. Видавали по 125 грамів і він був чорний, як глина. Його їсти було неможливо, а ми їли як цукерку”.

Скріншот відео

Від початку повномасштабного російського вторгнення, за даними ДСНС на 16 березня, у Харкові загинули понад пів тисячі цивільних, повністю зруйнованими внаслідок обстрілів залишились 600 будинків, а тисячі містян змушені жити без даху над головою. Обстріли міста не припиняються досі. 

Нещодавно стало відомо, що у Харкові загинув 96-річний Борис Романченко, який пережив ув’язнення у нацистських концтаборах Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен під час Другої світової війни. У квартиру, де він жив, влучив російський снаряд.

Нагадаємо, що скидати бомби на Харків наказує російський генерал, який народився в Чугуєві на Харківщині. Його ім’я Олег Макавецький.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter