ОБСЄ активувала “московський механізм” для розслідування порушень прав людини в Білорусі

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Організація з безпеки й співробітництва в Європі вирішила активувати “московський механізм” для перевірки “ймовірних порушень прав людини у Білорусі”.

Про це повідомили в ОБСЄ. 

Плакат на протесті у Мінську у 2020 році. Фото: emerging-europe.com

Ухвалене рішення дозволяє розгорнути незалежну міжнародну місію, що дослідить інформацію про порушення.

В республіці вже ініціювали активізацію механізму щонайменше декілька разів: у 2011-му та 2020-му. Запуск нового розслідування ініціювали 38 держав–учасниць ОБСЄ, серед яких Україна. Повний списокі Албанія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Великобританія та Сполучені Штати.

Правозахисники від 2020-го називають Білорусь однією з найнебезпечніших у світі країн, наприклад, для журналістів. Втім, небезпечним життя там є й для пересічних громадян. Вирок білоруського суду можна отримати за “неправильні” штори, катання на лижахкоментар про силовиків у мережі або ж листування з рідними.

До прикладу, подружжя Крупенічів з Мінська за особисте листування на “заборонені теми” судили вісім разів поспіль. 

Станом на кінець минулого року в Білорусі тамтешні правозахисники налічили 1 448 політв’язнів і їхня кількість стрімко зростає. Лише за один місяць 2022-го такими визнали щонайменше 40 білорусів та білорусок. 

Нещодавно самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко дозволив розстрілювати за “державну зраду” посадовців та військових. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Білорусі почали активно судити так званих “рейкових партизанів”, що вчиняють диверсії на залізниці, якою йдуть потяги з російською військовою технікою. 

Фотографія обкладинки: NZZ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter