Трьох “рейкових партизанів” у Білорусі суд відправив за ґрати на понад 20 років

Дата: 29 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Суд у Білорусі ухвалив вирок трьом жителям Світлогорська, яких звинуватили у вчиненні диверсій на залізниці, котрою йшли потяги з російською військовою технікою для участі у війні в Україні наприкінці лютого. “Рейковим партизанам” призначили від 21 до 23 років колонії зі штрафом та конфіскацією майна. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Вясна”.

Дмитро Равіч, Денис Дікун та Олег Молчанов. Джерело: правозахисний центр “Вясна”

Згідно з вироком, Дмитра Равіча засудили до 22 років колонії посиленого режиму, Дениса Дікуна – до 23 років, а Олега Молчанова – до 21 року колонії.

Усіх трьох звинувачували в участі в екстремістському формуванні, акті тероризму, вчиненому організованою групою, що спричинив тяжкі наслідки та створює загрозу загибелі людей, пошкодження шляхів сполучення, державній зраді.

Слідство стверджувало, що 29-річний житель міста Світлогірська в лютому цього року “вступив до екстремістського формування BYPOL/”мобілізаційний план “Перемога” та отримав від керівників завдання “щодо виведення з ладу залізничної інфраструктури на території Гомельської області”.

За версією слідства, чоловік “запропонував вступити у злочинну спільноту своїм друзям” 33 та 50 років. Білоруська влада стверджує, що “представники екстремістських формувань сплатили їм усі витрати на підготовку, а також перевели на електронний гаманець гроші за виконану роботу” – трохи більше ніж 1000 білоруських рублів ($364 долари).

Суд у цій справі тривав у закритому режимі впродовж трьох місяців.

Слідчі стверджують, що у ніч із 28 лютого на 1 березня 2022 року партизани спалили релейну шафу на залізничній станції Жердь-Останковичі в Гомельській області. Усіх трьох затримали 4 березня і ув’язнили.

КДБ Білорусі вніс Равіча, Дікуна та Молчанова до списку осіб, “причетних до терористичної діяльності”.

Білорусь не є прямим учасником війни в Україні, але вона надала матеріально-технічну підтримку Росії для вторгнення, дозволивши російським військам увійти в Україну через свою територію.

Наприкінці червня ZMINA писала, що за підпал релейної шафи, Равічу, Дікуну та Молчанову  загрожує вирок у вигляді страти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter