“Обхід санкцій”: енергогігант Італії відкриє рахунок у рублях для оплати за російський газ

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Італійський енергетичний гігант Eni SpA повідомив, що відкриє рахунки в рублях та в євро в російському “Газпромбанку”, щоб сплачувати Росії за поставлений російський газ.

Про це пише агентство Bloomberg.

Компанія стверджує, що ухвалила таке рішення, щоб гарантувати своєчасні платежі й уникнути перебоїв з постачанням газу. 

Bloomberg зазначає, Eni пішла на цей крок тоді, як Європейський Союз уникав письмового викладу нових докладних вказівок щодо постачання газу, після того як президент Росії Володимир Путін наполіг на тому, щоб за газ платили в рублях.

У вівторок компанія заявила, що нові процедури Eni будуть нейтральними з погляду як витрат, так і ризиків і не будуть несумісні із санкціями. Платіжне зобов’язання може бути виконане переказом у євро, запевняють в Eni.

Підконтрольна державі компанія заявила, що це рішення вона погодила з італійським урядом і відповідно до санкцій.

Компанія додала, що відкриває рахунки у двох валютах із запобіжною метою.

Наразі ЄС випустив два набори інструкцій щодо оплати за газ. Обидва залишають простір для тлумачення, повідомляє Bloomberg.

Європейська комісія заявила у вівторок, що компанії не повинні виконувати вимоги Москви про відкриття банківського рахунку в рублях для оплати газу, навіть незважаючи на те, що блок продовжує уникати письмового оформлення цього обмеження. 

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив минулого тижня, що “немає офіційної заяви про те, що означає порушення санкцій” і що на сьогодні “ніхто ніколи нічого не говорив про те, чи порушують платежі в рублях санкції”.

Країни та компанії протягом тижнів вимагали від Європейської комісії ясності щодо того, як вони можуть здійснювати платежі, не порушуючи санкцій, запроваджених після вторгнення Росії в Україну. Кінцевий термін сплати за російський газ у Eni – приблизно до 20 травня.

Як відомо, Європейський Союз поки що не запровадив дієвих санкцій проти Росії через її агресію в Україні. Наразі щодня Росія отримує від продажу нафти та газу європейським країнам 1 млрд доларів, тоді як її витрати на війну за один день сягають 1 млрд доларів. 

Із 24 лютого до 5 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 6 802 випадки загибелі або поранення цивільних у контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 3 309 загиблих, серед яких 234 дитини, 3 493 поранених, з них 330 дітей. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.
 
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та кажуть про 600 тисяч переміщених громадян України.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter