Новим очільником Держслужби з етнополітики та свободи совісті став Віктор Єленський

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України офіційно призначив Віктора Єленського головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті. Він виконуватиме обовʼязки не більш ніж до 26 березня 2023 року. Раніше цю посаду обіймала соціологиня Олена Богдан.

Відповідний документ оприлюднили на сайті уряду.

Фото: Радіо Свобода

“Призначити Єленського Віктора Євгеновича головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті з дати початку фактичного виконання ним посадових обов’язків на строк не більше 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, але не більше ніж до 26 березня 2023 р. з оплатою праці відповідно до законодавства”, – йдеться в розпорядженні. 

Єленський, коментуючи своє призначення, зазначив, що він знає про цілі та завдання служби, але “ще треба розібратися, хто там працює”.

“Я знаю людей, які фахово займаються релігією, етнополітикою, але точно не всіх. Необхідно поговорити, які вони бачать перед собою головні завдання, першочергові, які бачать завдання у сфері свободи совісті, у співпраці з іншими органами, які займаються правами й свободами громадян. І не тільки громадян, бо свобода совісті в Україні гарантується кожному”, – зазначив Єленський під час призначення.

Водночас до Єленського звернулася ексголова ДЕСС Олена Богдан, наголосивши, що він завжди може звернутися до неї по пораду.

“До новопризначеного Віктора Єленського є одне ключове прохання: зберегти задекларовані на сайті місію та цінності ДЕСС у їхньому практичному втіленні. Усе інше похідне від цього. За ці роки багато чого було зроблено вперше. Є низка важливих ініціатив, які хотілося б побачити в успішному завершенні”, – додала вона.

Єленський народився 26 березня 1957 року в місті Чадан, однак того ж року його родина переїхала до Києва. У 1982 році він закінчив історичний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка. У 1986 році брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильської АЕС у складі спецбатальйону 731, що працював в особливо небезпечній зоні.

Після цього молодий науковець повністю присвятив себе релігієзнавству та питанням релігійної політики.

У жовтні 1987 році Єленський був зарахований на посаду молодшого наукового співробітника сектору теорії та практики атеїстичного виховання в Київській філії Інституту наукового атеїзму. 10 листопада 1988 року Віктору Єленському надали вчене звання старшого наукового співробітника.

У червні 1991 року київську філію Інституту наукового атеїзму розформували. Віктор Єленський спочатку перейшов на роботу в Інститут соціології, а з 1992-го став провідним співробітником Інституту філософії НАН України ім. Г. С. Сковороди.

Мав і журналістський досвід – вів спеціальну релігійну рубрику на Радіо Свобода, а також був головним редактором релігієзнавчого журналу “Людина і світ”.

У 2001 році Віктор Єленський став головою Української асоціації релігійної свободи.

Після журналістського етапу Віктор Єленський читав лекції в Дипломатичній академії при МЗС України, Українському католицькому університеті, Національному педуніверситеті ім. Михайла Драгоманова.

У березні 2014 року він став радником прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. І того ж року на позачергових виборах до Верховної Ради став народним депутатом від партії “Народний фронт”.

Нагадаємо, що 6 грудня Кабінет Міністрів звільнив з посади голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті Олену Богдан, яка виступала проти ідеї заборонити Українську православну церкву Московського патріархату, ухваливши відповідний закон. Соціологиня обіймала цю посаду з березня 2020 року.

Того ж дня Кабмін на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони підвищив статус Держслужби з етнополітики та свободи совісті. Зокрема, Кабмін її зарахував до центральних органів виконавчої влади, які підпорядковуються безпосередньо Кабінету Міністрів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter