На окуповані території звезли нові підрозділи ФСБ для пошуку партизанів

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окуповані російськими військовими території Півдня України прибули нові групи ФСБ для пошуків українського підпілля.

Про це розповіли в Центрі національного спротиву. 

Російські окупанти в Мелітополі. Фото: AFP

На захоплених росіянами територіях почалося справжнє полювання на партизанів.

У листопаді там створили так звані тимчасові оперативні групи зі співробітників департаменту контррозвідки ФСБ та представників різноманітних російських служб, які вишукували членів підпілля. 

Такі групи, як казали в центрі спротиву, росіяни вже створювали в Сирії. Завданням груп в Україні, крім виявлення підпілля, є контроль за інтернет-трафіком та знаходження цілей для ракетних ударів. 

Новоприбулі російські силовики займатимуться саме радіоелектронною розвідкою, прослуховуванням розмов, стеженням за інтернет-трафіком і глушінням сигналів під час руху техніки окупантів.

“Місцевих мешканців закликаємо зберігати пильність і не наражати себе зайвий раз на небезпеку. Пам’ятайте, що опором окупації займаються люди з відповідною військовою підготовкою. Найвища цінність людей на тимчасово окупованих територіях – це життя”, – кажуть у Центрі національного спротиву.

Військові аналітики, зокрема, з американського Інституту вивчення війни вважали, що партизанський рух у своєму тилу росіяни не знищать. Водночас постійні атаки підпільників змушують російське військово-політичне керівництво відволікати ресурси від операцій на передовій.

Разом з партизанами на окупованих територіях діє й ненасильницький рух спротиву, учасники якого, наприклад, палять білборди росіян у містах та іншу агітацію. 

Професор паризького Інституту політичних досліджень та Відкритого університету Каталонії Феліп Дац каже, що такий вид спротиву завадив деяким довгостроковим військовим і політичним цілям російської влади, а також може стати вирішальним у завершенні російської окупації. 

Нагадаємо, що нещодавно стала відома історія молодшого сержанта Дмитра Рашкевича. Разом з побратимами він на початку повномасштабного вторгнення опинився в глибокому російському тилу, а тому був змушений ховатися від окупантів, маскуючись під цивільного та змінюючи конспіративні квартири.

У Бердянську він фотографував поліціянтів-зрадників, розклеював у людних місцях патріотичного змісту листівки, а також розселяв на конспіративні квартири переселенців з окупованого Маріуполя. Виявивши бійців, росіяни захопили їх у полон, катували, вивезли до окупованого Криму, а невдовзі частину повернули в межах обміну. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter