“Незалежне, неупереджене, ретельне, прозоре, оперативне, ефективне”: В ООН сказали, яким бачать розслідування “страти” у Макіївці

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Організації Об’єднаних Націй сподіваються, що розслідування ймовірної страти російських полонених у деокупованій Макіївці на Луганщині, буде незалежним, неупередженим, ретельним, прозорим, оперативним та ефективним, а винні понесуть відповідальність. 

Про це сказав Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк. Фото: AFP

Ролики, на яких нібито зафіксовано страту, вперше з’явились у мережі 12–13 листопада, а вже 22 листопада Луганська обласна прокуратура внесла до реєстру відомості щодо інциденту за статтею “Порушення законів та звичаїв війни”. 

У відповідному повідомленні прокуратури йшлось, що “російські військові, імітуючи здачу в полон до військовослужбовців ЗСУ, відкрили вогонь по українських захисниках”, тим самим вчинивши віроломство, заборонене статтею 37 додаткового протоколу №1 до Женевських конвенцій 1949 року. 

“Наша Моніторингова місія в Україні провела попередній аналіз, який показує, що ці тривожні відео, швидше за все, є автентичними… (Аналіз Моніторингової місії ООН. – Ред.) підкреслює необхідність проведення незалежних і детальних судово-медичних розслідувань, щоб допомогти встановити, що саме сталося”, – наголосив Тюрк. 

Верховний комісар ООН з прав людини закликав як Росію, так і Україну “дати чіткі інструкції своїм силам про те, що не повинно бути жодної відплати, жодних репресій проти тих, кого вони беруть у полон, і забезпечити повне виконання цих інструкцій”. 

“Руйнівні наслідки ракетних ударів російських військ і звинувачення в незасуджених стратах військовополонених надто ясно демонструють нестерпну людську ціну цього та будь-якого іншого збройного конфлікту. Вони є яскравим нагадуванням про те, чому існує міжнародне право і чому його необхідно повністю дотримуватися, щоб запобігти нелюдяному ставленню та запереченню самої ідеї наших прав людини”, – сказав Тюрк. 

Тіло ліквідованого росіянина у Макіївці на Луганщині. Скриншот ролика Військового телебачення від 16 листопада 2022 року

Ще влітку монітори ООН повідомляли, що під час конфіденційних інтерв’ю отримали інформацію про випадки, коли українські військовослужбовці нібито вбивали поранених та осіб hors de combatі Французький термін, який використовується в дипломатії та міжнародному праві для позначення осіб, які не здатні виконувати свої бойові обов’язки під час війни, а також військовополонених. Проте жодних підтверджень цих інцидентів тоді не наводили.

В Офісі президента, відповідаючи на ці та інші твердження, казали, що ставити жертву та агресора в один ряд – це розмивання відповідальності та зміщення фокуса з основної проблеми.

Згодом Комісія ООН у своєму звіті зафіксувала два випадки порушення українськими військовими міжнародного гуманітарного права. За обома фактами в Україні відкрили кримінальні провадження.

У Росії силовики щодо інциденту у Макіївці на Луганщині також порушили кримінальну справу, але за статтями про вбивство та жорстоке поводження з військовополоненими.

Російські посадовці, коментуючи ролики, звинувачують українських військових у воєнному злочині, розповідаючи при цьому брехню про те, що самі утримують українських військовополонених відповідно до норм Женевської конвенції. Протилежне доводять зафіксовані ООН факти. 

До прикладу, моніторам ООН вдалося дізнатися про поранення українців у російському полоні ножем та з травматичної зброї, погрози їм зброєю, імітації страти, підвішування за руки та ноги, обпечення сигаретами. Відомо й про різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

Свідчення, надані моніторам ООН російськими військовополоненими, яких тримають в Україні, ви можете знайти тут
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter