“НАТО – альянс ЛГБТ”, а “ЗСУ – місце для геїв”: як російську дезінформацію поширюють у соцмережах – дослідження

Дата: 19 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабної війни помітно зросла кількість маніпуляцій на темах, що стосуються життя ЛГБТ-людей, зокрема, їхної служби в армії. “Детектор медіа” проаналізував український та російський сегменти соціальних мереж, щоб з’ясувати, у якому контексті проросійські користувачі згадували ЛГБТ-людей та які повідомлення про них найчастіше поширювали.

Дослідження оприлюднили на сторінці видання. 

Як зазначає “Детектор медіа”, дезінформація, яка стосується проблем ЛГБТ, поширюється з наміром поляризувати суспільство, маніпулювати правами ЛГБТ-людей, що своєю чергою може розпалювати ненависть та провокувати злочини на цьому ґрунті. Примітно, що ЛГБТ-дезінформація часто містить елемент мови ворожнечі. 

Тож проросійські користувачі соцмереж у різні способи намагаються дискредитувати європейські держави та міжнародні організації, користуючись високим рівнем гомофобії в російському суспільстві. 

Дослідники наголошують, що якщо в українському сегменті ЛГБТ-людей найчастіше згадували в контексті проведення правозахисних прайдів чи ратифікації Стамбульської конвенції, то в російському приналежність до ЛГБТ-спільноти сприймалася виключно як негативний факт. 

“Зокрема, багато дописів у російському сегменті стосувалися НАТО, США та держав Євросоюзу. Наприклад, щоб дискредитувати НАТО як організацію, користувачі російського сегмента соцмереж називали організацію “гей-альянсом”, а всіх причетних до НАТО військових – геями, не здатними тримати оборону”, – зазначає “Детектор медіа”.

Тож, ключові тези пропаганди, виокремлені в ході дослідження, звучали так: “ЛГБТ – це ненормально”, “Європа – хвора”, “НАТО – альянс ЛГБТ”, “Росія в Україні воює проти НАТО та ЛГБТ”, “Керівництво України – гомосексуали”, “Українці помирають за ЛГБТ-паради” та “ЗСУ – місце для геїв”.

“У ході аналізу даних як у російському, так і в українському сегментах соціальних мереж часто траплялися слова “гейропа”, ʼ”єврогейці”, “гейасамблея ООН”, “гейсек Ради Європи”, “хохлопедики”, “гейрмак”. Такі більш грубі чи перекручені версії слів у мовознавстві називають дисфемізмами”, – додають дослідники.

Водночас в українському сегменті соцмереж простежувалися й позитивні тенденції у ставленні до представників та представниць ЛГБТ-спільноти.

Зокрема, були твердження, що війна підштовхнула Україну до європеїзації, адже вже саме зараз ратифікували Стамбульську конвенцію, чого не робили довго через те, що консерватори вбачали в ній так звану пропаганду гендеру та ЛГБТ-цінностей, а також зібрали підписи під петицією щодо легалізації одностатевих шлюбів.

Для дослідження “Детектор медіа” проаналізував понад 80 тисяч дописів в українському та російському сегментах фейсбуку, ютубу, телеграму та твіттеру, які надали компанії LetsData i Semantrum. 

Період моніторингу: 28 лютого – 28 вересня 2022 року. 

Нагадаємо, що ЛГБТ-активісту Едварду Різу, який є публічною трансгендерною людиною, вже декілька днів погрожують у соцмережах. Все почалося тоді, коли лідер праворадикальної організації “С14” оприлюднив у твіттері фотографію Різа з гомофобним підписом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter