Нардеп та заслужений юрист України поправкою до закону хоче врятувати сотні корупціонерів від покарання

Дата: 11 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Народний депутат від забороненої ОПЗЖ та заслужений юрист України Григорій Мамка пропонує змінити статтю закону щодо зловживання владою або службовим становищем, щоб звільнити від відповідальності тих, хто зловживає становищем не у власних інтересах, а в інтересах третіх осіб. 

Увагу на це звернули активісти Центру протидії корупції. 

Григорій Мамка. Фото: вікіпедія

Законопроєкт, до якого вносить поправку Мамка, судячи з назви, покликаний усунути суперечності в караності кримінальних правопорушень. Активісти пояснюють, що документ мав внести суто технічні зміни до Кримінального кодексу, але поправка нардепа зможе “декриміналізувати чисельні злочини з уже визначеними підозрюваними або обвинуваченими в корупції, які зараз розслідують НАБУ й САП або вже розглядає Вищий антикорупційний суд”. 

Фото: ЦПК

Йдеться про низку гучних справ: 

  • Справа Роттердам+, де посадовці ухвалювали незаконні рішення в інтересах групи компаній ДТЕК Ріната Ахметова. За висновками слідства, схема завдала збитків державі на близько 40 мільярдів гривень.
  • Справа посадовців Укрнафти, що діяли в інтересах третіх осіб, зокрема групи олігарха Ігоря Коломойського. Дії посадовців призвели до збитків державі на понад 13 мільярдів гривень.
  • Справа екскерівника ДФС Романа Насірова, який зловживав владою на користь екснардепа Олександра Онищенка. Справа перебуває на фінальній стадії розгляду у ВАКС.

“Ці та сотні інших корупційних справ за цією статтею доведеться закрити. Уже ухвалені у ВАКС вироки в більшій кількості справ за цією статтею будуть скасовані. Крім того, ухвалення цієї правки зробить неможливим розслідування багатьох корупційних справ у майбутньому”, – описують перспективи в ЦПК. 

Юрист ЦПК Вадим Валько пояснив, як саме працюватиме схема зі звільненням від відповідальності. 

“Щоб уникнути відповідальності, недоброчесний чиновник зможе поставити керівником у потрібне підприємство “фунта”, а сам через нього організовувати, наприклад, виграш цим підприємством тендерів на “договірних умовах”. Тож, згідно з правкою, буде визнано, що чиновник діє не на свою користь, а на користь “фунта”, і притягнути посадовця до відповідальності стане практично неможливо”, – каже він. 

Окрім цього, поправка Мамки значно ускладнить розслідування справ про штучне завищення цін у закупівлях, наприклад у нещодавній гучній справі щодо закупівель у Міноборони. Так, у правці пропонують визнавати злочином тільки заподіяння “реальної матеріальної шкоди”, що означає, що купівля держорганом товару за вдвічі завищеною ціною, найімовірніше, не вважатиметься заподіянням “реальної матеріальної шкоди” державі.

“Злочином визначатиметься, лише якщо товар не буде поставлений узагалі й держава втратить кошти повністю”, – вважають активісти.

Гроші, знайдені під час обшуку в керівників підприємств, залучених до корупційної схеми з постачанням харчів для військових. Фото: СБУ

Аналогічна ситуація виникне, наприклад, і з випадками продажу державних активів чи здавання їх в оренду за заниженою ціною.

По суті, депутати такими правками “вбивають” одразу двох зайців: рятують від відповідальності багатьох чиновників, яких уже зловили на зловживаннях, а також дають дозвіл для зловживань і крадіжок  на відбудові. Ця одна правка не лише декриміналізує сотні вже вчинених злочинів – вона надає чиновникам безмежні можливості зловживати й не нести жодної відповідальності в майбутньому. Це просто огидний сигнал нашим західним партнерам, які сьогодні надають нам військову допомогу та від яких ми очікуємо допомогу з відбудовою”, – пояснює Валько. 

Активісти наголошують, що цього тижня законопроєкт розглядатиме парламент до другого читання.

Нардеп Григорій Мамка не вперше помічений за сумнівною депутатською активністю. До прикладу, ZMINA розповідала, що він був одним з авторів закону про збільшення штрафів за лайку в публічних місцях та образу правоохоронців, а у квітні 2021-го хотів дозволити підозрюваним у корупції оскаржувати рішення в одіозному Печерському райсуді Києва. 

Схема повинна була мати такий вигляд: рішення в кримінальних провадженнях хотіли дозволити оскаржувати за місцем розташування органу прокуратури, а оскільки Спеціалізована антикорупційна прокуратура є підрозділом Генеральної прокуратури, то на практиці рішення прокурорів САП та Офісу генпрокурора в справах НАБУ можна було б оскаржувати до Печерського суду, бо саме в Печерському районі столиці розташований Офіс генпрокурора.

Виступав Мамка також і проти криміналізації злочинів ненависті щодо ЛГБТ-українців і блокував за допомогою поправок підписання закону про Вищу раду правосуддя. Детальніше про це можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Вже цього року українці соціологам назвали корупцію найбільшим побоюванням у процесі відновлення країни після війни. 

У ЄС вважають, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter