Наразі у російському полоні знаходяться щонайменше 34 військових медики, ще 20 вважаються безвісти зниклими

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

За інформацією Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та Національного інформаційного бюро (НІБ), у РФ знаходяться 34 полонених медики, серед яких також є одна жінка. Ще 20 лікарів вважаються безвісти зниклими.

Про це на пресконференції “Чергове Різдво в полоні” заявила представниця ГО “Військові медики України” Влада Думбадзе,  передає кореспондент видання ZMINA.

За словами Думбадзе, до їхньої організації входить 54 родини військових медиків. Деякі з їхніх рідних перебувають у полоні, а інші вважаються безвісти зниклими. Ще 51 військового медика вдалося повернути на батьківщину.

Як зазначає активістка, тримання Росією в неволі українських військових лікарів є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Згідно з Женевською конвенцією, медики не є комбатантами, а отже їх не можна брати у полон та позбавляти життя. Думбадзе наголошує на тому, що Росія відмовляється визнавати захоплення нею українських військових та цивільних медиків, що також є повним свавіллям з її боку.

Завдяки свідченням людей, які повернулися з полону, ми отримали інформацію про захоплених медиків та надали їй розголосу. Згодом Росія почала підтверджувати факт утримування у себе наших медиків. За інформацією Міжнародного комітету Червоного Хреста та Національного інформаційного бюро, у російському полоні знаходиться 34 медики, серед яких є одна жінка. Ще 20 вважаються безвісти зниклими“, – зазначає членкиня ГО “Військові медики України”.

За словами активістки, росіяни у письмовій формі підтверджували родинам факти утримування рідних у полоні. Але натомість відмовлялися це робити для МКЧХ та НІБ.

Як стверджує Думбадзе, її організації вдалося зібрали інформацію про 23 місця, де росіяни утримують військових медиків.

Ми звертаємось із закликом до міжнародних організацій, щоб їхні представники отримали доступ до російських в’язниць, щоб вони допомогли нам знайти та повернути наших рідних додому“, ­– сказала активістка.

Нагадаємо, за інформацією громадської організації “Військові медики України”, понад 500 українських медичних працівників як цивільних, так і військових, наразі перебувають у полоні російських окупантів. У в’язницях вони зазнають жорстокого поводження та катувань.

Волонтерські та громадські організації, благодійні фонди та інструктори з тактичної медицини звернулись з вимогою до військового керівництва держави щодо невідкладного врегулювання ситуації із забезпеченням особового складу та медиків Сил оборони, а також з організацією процесу надання першої допомоги й евакуації поранених.

Як відомо, у травні 2023 року помер чеський медик та засновник проєкту “Фенікс”, на імʼя Тейлор, який дістав важке поранення на Сході України в березні. У квітні чоловіка перевезли до Центрального військового шпиталю Праги. Проєкт “Фенікс” забезпечує навчання українських солдатів бойовій медицині, водночас медики допомагають безпосередньо на передовій. Члени команди – колишні професійні військові, фельдшери, а також представники інших професій, такі як водії, технологи та бізнесмени. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter