Напад на журналістів в Укрексімбанку: ексголові правління Євгену Мецгеру присудили 3400 гривень штрафу

Дата: 14 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Голосіївський суд Києва в справі про напад на журналістів “Схем” визнав винними ексголову правління Укрексімбанку Євгена Мецгера, ексдиректора департаменту банківської безпеки банку Ігоря Тельбізова й ексначальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова та призначив кожному штраф.

Про це 14 вересня повідомили журналісти “Радіо Свобода” із зали суду.

Євген Мецгер. Джерело: radiosvoboda.org

Згідно з вироком, Мецгера визнали винним за частиною 1 та частиною 3 статті 171 Кримінального кодексу – “Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”. Йому призначили штраф у 3,4 тисячі гривень без позбавлення права обіймати певні посади.

Суд визнав провину Тельбізова та Осіпова за частиною 1 та частиною 2 статті 171 та частиною 1 статті 126 – “Побої та мордування”. Обом призначили штраф по 1,7 тисячі гривень кожному.

У коментарі “Радіо Свобода” Мецгер сказав: “Рішення є рішення, суд є суд. Приймаємо як є. Можу погоджуватися, можу не погоджуватись. Я поспілкуюся зі своїми адвокатами, почитаємо рішення, почитаємо всі аргументи й будемо ухвалювати рішення, подавати чи не подавати (апеляцію. – Ред.)”.

На уточнення журналістів, чи планує він у майбутньому обіймати державні посади, Мецгер відповів: “Якщо буде така нагода, буде в мене таке бажання, я буду потрібен державі – так, буду”.

“Якщо не потрібен, то не буду. Але я вважаю, що в мене достатньо є навичок, скілів, які можуть бути потрібні державі ще”, – уточнив він.

Тельбізов відмовився обговорювати з журналістами рішення суду, сказавши, що “сьогодні є набагато важливіші справи, ніж обговорювати, хто тут чим задоволений”.

“З того моменту, як вийшли із системи, ми працюємо, служимо, продовжуємо. Тому це – дрібниці життя, які сьогодні тут відбулися”, – сказав чоловік.

Адвокат журналістів Анатолій Попов, коментуючи рішення, сказав, що суд фактично ухвалив вирок у межах того, що просила прокуратура: “Штраф – це те, що просила прокуратура. Ми будемо обговорювати питання необхідності подання апеляційної скарги від нас, коли ознайомимося з повним текстом судового рішення”.

Він розповів, що на питання, чому прокуратура не просила покарання у вигляді відсторонення від можливості обіймати певні посади, йому повідомили, що це узгоджено з керівництвом прокуратури.

Юрист наголосив на тому, що він і його підзахисні не дуже задоволені діями прокуратури в цій кримінальній справі.

“Десь із кінця жовтня було очевидно, що прокуратура не зацікавлена в нормальному розслідуванні. Ми про це дізналися 10 листопада 2021-го, коли ознайомилися з матеріалами справи. Згодом ми дізналися, що закрита 146-та стаття ККУ – це незаконне позбавлення волі осіб. Нам через суд довелося її відновлювати”, – підкреслив представник потерпілих.

Прокурорка Голосіївської окружної прокуратури Києва Євгенія Литвинчук від коментарів журналістам у залі суду відмовилася.

Нагадаємо, що 7 жовтня “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад на Кирила Овсяного та Олександра Мазура стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Ексголові банку нібито не сподобалось одне із запитань Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео. 

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб у справі. 

Двох співробітників Укрексімбанку, які 4 жовтня напали на журналістів програми “Схеми”, поновили на посадах, але потім звільнили. Мецгер звільнився за власним бажанням.

6 квітня 2022 року стало відомо, що Мецгера можуть призначити заступником міністра економіки. Таку пропозицію на ім’я прем’єра Дениса Шмигаля 5 квітня внесла міністерка економіки Юлія Свириденко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter