У Києві представники держбанку напали на журналістів програми “Схеми”: поліція відкрила кримінальне провадження

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з головою правління Євгеном Мецгером, напад стався прямо в його кабінеті.

Про це написала керівниця “Схем” Наталка Седлецька на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Наталки Седлецької

Седлецька уточнила, що Мецгеру нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тому він наказав охороні “забрати камери” та “дістати з них касети”.

Після цього співробітники фінустанови застосували фізичну силу до оператора Олександра Мазура, відібрали в нього дві камери та видалили записане відео, написала журналістка. 

Загалом усю техніку журналістів винесли з кабінету приблизно на годину. Весь цей час знімальна група залишалася заблокованою в кабінеті голови правління банку. Крім самого Мецгера, тут також був присутній директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, охоронець та ще один працівник банку.

Після вилучення камер співробітники банку обшукали одяг оператора на предмет наявності інших записувальних пристроїв та погрожували під час спроб журналістів знімати події на телефон.

Згодом техніку знімальній групі повернули, але вже без відеозапису інтерв’ю та нападу.

Один з журналістів зміг записати те, що відбувалося, на аудіо.

“Ігорю, забирай у них камери! Виставте їх за двері. І ось цю теж. Касети повитягуйте”, – чути на записі звернення Мецгера до підлеглих.

Джерело: фейсбук-сторінка Наталки Седлецької

За фактом нападу Національна поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Інформацію про це розміщено на офіційному сайті поліції.

Попри все “редакція завершує роботу над розслідуванням про факти, запитання про які так не сподобалися голові державної фінансової установи, – опублікуємо його найближчим часом”, заявила Седлецька.

Згодом “Укрексімбанк” повідомив у фейсбуку, що ситуація склалася через те, що журналісти “Схем” під час інтерв’ю нібито хотіли протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом. У повідомленні говориться, що банк погодився на інтерв’ю “згідно з переліком питань у запиті”, але під час спілкування з Мецгером журналіст почав питати “про діяльність клієнтів банку”. Ця інформація є банківською таємницею, тому інтерв’ю були “змушені зупинити”, говориться в повідомленні.

У банку уточнили, що “подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі”. Під час неї журналісту нібито запропонували сформулювати питання, щоб банк міг “підготувати розгорнуті відповіді”. Після цього “журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку (з усією записуючою та освітлювальною технікою)”, запевнили в фінустанові.

Водночас банк не виключив можливості “звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення, щодо аналізу дій журналіста на відповідність вимогам чинного законодавства і Кодексу етики українського журналіста”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що нападник на фотокореспондента інтернет-видання “Букви” Олександра Кужельного під Шостим апеляційним адміністративним судом у липні цього року отримав один рік обмеження волі з випробувальним строком.

Судді визнали нападника, громадянина Російської Федерації Михайла Шаланкевича, винним у скоєнні злочину, передбаченого нормами частини 1 статті 296 Кримінального кодексу України – “Хуліганство”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter