Журналісти програми “Схеми” оприлюднили розслідування про Укрексімбанк: Мецгер прокоментував

Дата: 08 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління державного Укрексімбанку Євгена Мецгера.

Відео та текст з’явилися 7 жовтня на сайті “Радіо Свобода”.

Євген Мецгер. Джерело: скриншот з відео програми “Схеми”

За даними розслідування, банк видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, чия компанія веде діяльність на окупованій частині Донеччини, де діє угруповання “ДНР”, підтримуване Росією. Бізнес нібито сплачує податки окупаційній владі.

До того ж журналісти з’ясували, що як гарантію повернення грошей банк узяв під заставу об’єкт, цінність та надійність якого сумнівні: за нього роками йшла боротьба в декількох юрисдикціях.

Фільм прокоментував Мецгер на своїй сторінці у фейсбуку, уточнивши, що в розслідуванні йдеться про кредит компанії Сергія Брюховецького, який до 2014 року проживав у Горлівці та вів там свій бізнес. 

“Служба безпеки Укрексімбанку перевірила компанії, яким був наданий кредит. Жодних порушень законодавства з боку власників компаній не було виявлено. Кредит не є проблемним, він належним чином обслуговується. Всі умови по сплаті процентів та тіла кредиту виконуються”, – написав він.

За його інформацією, держбанк не зробив жодного порушення, має всі документи та відкритий до будь-яких перевірок органів досудового слідства.

Стосовно документів, які знайшли журналісти, Мецгер заявив, що вони “мають бути передані в СБУ та має бути проведене розслідування”: чи дійсно компанії працюють на непідконтрольній території та сплачують там податки.

Скриншот повідомлення Євгена Мецгера у фейсбуку

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 4 жовтня в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з Мецгером. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

За фактом нападу Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше справу перекваліфікували за частиною 3 цієї статті, яка передбачає суворіше покарання.

Прокуратура вручила підозри Мецгеру та ще одному фігуранту справи про напад – директорові департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову.

На час слідства Наглядова рада банку усунула Мецгера від виконання обов’язків.

Сам Мецгер вибачився перед журналістами, написавши у фейсбуку, що його “надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання”, заявив про “повне усвідомлення відповідальності”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter