Справу про напад на журналістів “Схем” в “Укрексімбанку” перекваліфікували

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Нацполіція 6 жовтня внесла в ЄРДР відомості щодо нападу на журналістів програми “Схеми” за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 ст. 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”; первинна реєстрація за заявою журналістів була за частиною 1і Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. цієї статті.

Про це 6 жовтня повідомив на своїй сторінці у фейсбуку директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко.

Євген Мецгер. Джерело: zn.ua

Третя частина вказаної статті кваліфікує дії, передбачені частиною другоюі Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю – караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років. цієї ж статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб. Покарання – штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Нагадаємо, що 4 жовтня у Києві співробітники державного “Укрексімбанку” напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з головою правління Євгеном Мецгером. Тому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” та “дістати з них касети”.

Співробітники фінустанови застосували фізичну силу до оператора “Схем”, відібрали в нього дві камери та видалили записане відео.

За фактом нападу Національна поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України.

Водночас пресслужба банку випустила свою заяву щодо інциденту, де намагалася виправдати дії керівників тим, що журналісти “Схем” під час інтерв’ю нібито хотіли протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом.

Пізніше Наглядова рада усунула Мецгера від виконання обов’язків на час слідства.

В Офісі президента назвали поведінку представників “Укрексімбанку” неприпустимою.

Пізніше Мецгер сказав, що його “надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання”, заявив про “повне усвідомлення відповідальності” і вибачився перед журналістами.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський запевнив, що розслідування інциденту не забере багато часу, і після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам оголосять підозри.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова також заявила, що “Офіс генпрокурора не покриватиме дій службовців державного банку”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter